Zanimljivo

OVO OSTRVO NIJE OBIČNO: Svuda gmižu zmije, ali to nikome ne smeta. Evo i zašto!

Objavljeno: 31.03.2015 | 20:14Izvor: Telegraf.rs

U pećinama ispod hramova žive morske zmije, kao i gigantska zmija "iz noćnih mora", a za njih su vezane brojne legende i mitovi

Među najpoznatijim turističkim znamenitostima Balija je Tanah Lot, jedan od sedam hramova koji su stotinama godina imali ulogu da štite obalu i stanovnike indonezijskog ostrva od zlih duhova.

5 MISTERIOZNIH MESTA NA KOJA NE SMETE DA ODETE: Njihove tajne će vas smrznuti! (FOTO)

Pura Tanah Lota je hram koji se nalazi na ovom mestu ali se o njegovom poreklu ne zna ništa decenijama. Izgubljeni su svi podaci koji bi mogli da o tome svedoče. Prema legendi, podigao ga je jedan čovek u 16. veku, periodu poznatom po mitovima, pa se ne može tvrditi sa sigurnošću da je ovo tačna činjenica.

Foto: Wikipedia/chensiyuan

Foto: Wikipedia/chensiyuan

Izgrađen je zajedno sa ostalih šest morskih hramova duž obale Balija kako bi se odala počast duhovima poznatim pod imenom “Čuvari mora”.

Foto: Wikipedia/Krismartin

Foto: Wikipedia/Krismartin

Brojne pećine nastale su u podnožju ove stene pod uticajem erozije i morskih talasa. Ove šupljine su odavno naselile morske zmije za koje lokalni stanovnici veruju da su čuvari hrama, zajedno sa gigantskom zmijom “iz noćnih mora”.

Foto: Wikipedia/James Mason-Hudson

Foto: Wikipedia/James Mason-Hudson

Tokom oseke može se prići pešice, ali poseta hramu je zabranjena svima osim stanovnicima Balija. Međutim, to ne sprečava turiste iz celog sveta da se iz daljine dive ovom drevnom zaštitniku obale, kojeg pored zmija okružuju brojne legende i mitovi.

Pogledajte video:

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u