Zanimljivo

OVE TERIJE ZAVERE SU ZVUČALE LUDO: Sve do momenta dok nisu postale stvarne!

Objavljeno: 25.04.2015 | 23:48Izvor: Kurir

Predstavljamo vam gomilu nekadašnjih teorija zavere koje su se ispostavile kao tačne (ovaj tekst ne pokazujte prijateljima koji su opterećeni zaverama jer se nećete spasiti od priča narednih 10 godina)

Svako ima bar jednog prijatelja u okruženju koji je malo previše zaglibio u teorije zavere. Iako može da bude zabavno kada mislite da svetom upravlja šaka master manipulatora, ali ove teorije zavere su upravo to - teorije i ništa više.

S druge strane, teorije zavere samo zvuče ludo kad nisu potpuno istinite.
Predstavljamo vam gomilu nekadašnjih teorija zavere koje su se ispostavile kao tačne (ovaj tekst ne pokazujte prijateljima koji su opterećeni zaverama jer se nećete spasiti od priča narednih 10 godina).

foto: Wikipediafoto: Wikipedia

1. GM Tramvajska zavera

Bilo je glasina da su između 1938 i 1950. godine, zvaničnici Dženeral Motorsa otkupljivali vozove i šinske sisteme po gradovima kako bi ljudi morali da kupuju automobile. Jedina neistinitost u ovoj teoriji ispostavilo se da je bila da nije u pitanju samo Dženeral Motors, već još nekoliko kompanija, takođe.

foto: Wikipediafoto: Wikipedia

2. General Džejms Vilkinson

Iako je bio heroj tokom rata 1812. godine, uvek se govorilo da je Džejms Vilkinson ugovarao stvari na španskom, čak i kada je bio na najvišoj poziciji u američkoj vojsci. Kada je umro, otkriveno je da je on zaista bio na platnom spisku Španije. U jednom trenutku, on je čak pokušao i da ubedi Kentaki da se otcepi od Unije i postane španska kolonija.

 

foto: Wikipediafoto: Wikipedia

 

3. Ketin Masakr

1940. godine, Staljin je naredio masakr nad 20.000 poljskih vojnih oficira, a naciste su iskoristili kao očigledno žrtveno jagnje.
Tek 1990. godine Sovjetski Savez počeo je istragu mogućnosti da su oni zaista iza ovog napada. Potvrđeno je u 2010. godini da su oni zaisti bili ti koji su naručili ova ubistva.

foto: Wikipediafoto: Wikipedia

4. Otmice u Severnoj Koreji

Iako je vlada Severne Koreje negirala umešanost, između 1977. i 1983. godine, severnokorejski agenti počeli su da otimaju japanske građane. Japanska vlada je ovo videla kao teoriju zavere u početku, dok dokazi nisu otkriveni. Na kraju, oni su uspeli da nagovore Severnu Koreju da prizna da su oteli 13 građana. Veruje se da je u pitanju bilo još stotine ljudi.

 

foto nbcnewsfoto nbcnews

 

5. Votergejt

Dok su pokušavali da izveštavaju o skandalu Votergejt, novinari su maltretirani, njohovi telefoni prisluškivani u nastojanju Niksonove administracije da prikrije ono što se završilo kao najveća šokantna prava teorija zavere u američkoj istoriji.

6. Džimi Savil

Decenijama se pričalo da je britanska televizijska ličnost Džimi Savil zlostavljao decu, ali to nije dokazano sve do njegove smrti, kada su se pojavile na stotine navoda o njegovom seksualnom zlostavljanju i čak nekrofiliji. Ubrzo je otkriveno da nije bio samo Savil predator, ali je on možda bio najopasniji koje je Engleska ikada videla.

7. Valentin Bondarenko, "izgubljeni kosmonaut".

Bilo je glasina da Jurij Gagarin nije bio prvi čovek u svemiru, već prvi čovek koji je uspeo da preživi. Tvrdilo se da je bilo drugih kosmonauta koji su otišli u svemir, ali zbog smrti ruska vlada ih je izbrisala. Valentin Bondarenko je bio kosmonaut u treningu kada je imao nesreću u komori niskog pritiska i umro. Ruska vlada ga je izbacila iz svih fotografija i pretvarali su se da nikada nije postojao, sve do 1980. godine. Dakle, nikada nije stigao do svemira, moguće je da on nije bio jedini pali junak koje su Rusi odlučili da sakriju.

Iako postoji dobar dokaz da kriza poput 9/11 i atentata Kenedija su bili upravo onakvi kakvi su nam predstavljeni, isto to se može reći i za ove događaje pre nego što su postali istiniti.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u