Zanimljivo

Otkrivena je tajna koja bi mogla da promeni svet!

Objavljeno: 23.08.2014 | 00:38Izvor: Telegraf.rs

Američki naučnici otkrili su da geni koji omogućavaju regeneraciju kod guštera navode matične ćelije, mlade ćelije koje mogu da se razviju u bilo koje tkivo

Da bi pobegli od neprijatelja, gušteri mogu da odbace rep, nakon čega im izrasta novi.Američki naučnici su identifikovali gene koji omogućavaju regeneraciju repa kod guštera i nadaju se da će im to pomoći u istraživanju mogućnosti obnavljanja ljudskih udova.

Oni su analizirali oko 23.000 gena nađena u odsečenim repovima zelenih anola i ustanovili da je najmanje 326 gena (među kojima i oni odgovorni za zarastanje rana, regulisanje hormona i razvoj mišićnog i koštanog tkiva) na specifičnim mestima u repu bilo aktivno za vreme regeneracije, prenosi Hafington post.

Pomenuti geni navode matične ćelije (mlade ćelije koje mogu da se razviju u bilo koje tkivo) da se priključe određenoj “radnoj grupi”. Zahvaljujući tome, telo guštera fleksibilno reaguje na povrede i leči ih. Mnoge od tih gena ima i čovek, što pobuđuje nade da će novostečena saznanja moći da primene u regenerativnoj medicini.

Regeneracija nije proces koji se brzo odvija. Za regeneraciju repa gušteru je potrebno više od 60 dana - kaže jedan od autora studije Elizabet Hačins.

Dr Kenro Kusumi, koautor studije i profesor prirodnih nauka na Državnom univerzitetu Arizone, veruje da bi nova saznanja mogla da pomognu u pronalaženju novih metoda lečenja urođenih malformacija, povreda kičmene moždine, a možda i artritisa.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u