Zanimljivo

Osmogodišnja devojčica slučajno pronašla lek za rak!

Objavljeno: 30.01.2015 | 12:46Izvor: Telegraf.rs

Jedna osmogodišnja devojčica iz Mančestera dosetila se jednostavne i efikasne metode lečenja raka dok je ćaskala sa svojim roditeljima za večerom

Osmogodišnja Kamila Lisanti iz Mančestera, dala je ideju koja je potpuno promenila tok istraživanja koje se bavi pronalaženjem leka za rak, a rezultati su zapanjili sve.

Naime, njen otac Majkl, čuveni onkolog, koji već dugo radi na ovim istraživanjima, pitao je svoju ćerku za večerom, na koji način bi ona lečila kancer. Devojčica je malo razmislila i rekla da bi pokušala antibioticima, “kao kada me boli grlo”.

Profesor Lisanti i njegova žena Federika, koja je takođe deo istraživačkog tima na Univerzitetu u Mančesteru, isprobali su njenu teoriju i bili zapanjeni rezultatima. Pomoću običnih i veoma jeftinih antibiotika, uspeli su da potpuno unište ćelije raka.

Neki antibiotici sprečavaju ćelije da proizvode mitohondrije, koje su zapravo motori svake ćelije. Matične ćelije raka, koje proizvode tumor, često imaju veliki broj mitohondrija.

Tokom istraživanja koje su sproveli, uspeli su da nanjobičnijim antibioticima, koji su neuporedivo jeftiniji od bilo koje terapije za kancer, unište uzorke matičnih ćelija raka uzetih sa dojke, pluća, prostate, pankreasa, jajnika, kože i mozga.

Ono što je najvažnije, antibiotici nisu oštetili zdrave ćelije.

Profesor Lisanti veruje da antibiotici mogu postati bezbedno i jeftino rešenje za tretiranje kancera, a sve to zahvaljujući njegovoj osmogodišnjoj ćerki.

– Na početku sam mislio da je naivno rak lečiti antibioticima, ali pokazalo se da je Kamila bila u pravu – rekao je ponosni otac i dodao da njegova ćerka mašta o tome da postane učiteljica.

Sledeći korak je testiranje na ljudima, pre svega ženama obolelim od raka dojke.

Kako bi odali priznanje devojčici koja je i ne znajući dala veliki doprinos ovom istraživanju, njeni roditelji su je imenovali kao autora studije.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u