Zanimljivo

OD OVOG CUNAMIJA NEMA NAM SPASA: Evo kako će ogromni talas potopiti sve!

Objavljeno: 04.10.2015 | 08:54Izvor: Kurir

Naučnici su došli do zaključka kako je ogromne stene, a neke su teške i 750 tona, do te nadmorske visine i do te udaljenosti od obale mogao da donese samo megacunami

Naučnici koji sprovode istraživanja na Zelenortskim ostrvima tvrde da su pronašli dokaze da je pre 73.000 godina nastao megacunami koji je bio visok čak 244 metra. Gigantski talas nastao je nakon urušavanja dela velikov vulkana, a naučnici upozoravaju da se ovaj slučaj može dogoditi i danas.

"Urušavanje može da bude ekstremno brzo i katastrofalno, a ono je u stanju da izazove divovske cunamije", rekao je šef istraživanja Rikardo Ramalho sa američkog univerziteta Kolumbija. Urušavanje o kojem stručnjaci pišu dogodilo se navodno na delu vulkana, jednog od najvećih ostrvskih vulkana na svetu.

Danas je visok 2.829 metara, a u proseku proradi svakih 20 godina. Poslednja erupcija bila je prošle godine. Veruje se da je megacunami u potpunosti prekrio ostrvu Santijago, na kojem danas živi oko 250.000 ljudi.

Ramalho i saradnici su tokom jedne od ekspedicija na Santijagu pre nekoliko godina uočili neobične stene udaljene više od 600 metara od obale, na nadmorskoj visini od gotovo 200 metara. Neke stene su velike poput kombija, a izgledom su potpuno drugačije od vulkanskog tla iz kojeg štrče. One jako liče na one stene koje se nalaze na obala Santijaga.

Naučnici su došli do zaključka kako je ogromne stene, a neke su teške i 750 tona, do te nadmorske visine i do te udaljenosti od obale mogao da donese samo megacunami. Visinu plimnog talasa izračunali su na temelju procenene energije kojom su najteže stene mogle da budu istrgnute sa obale i odbačene u brda. Rikardo Ramalho napominje da njegovu studiju nikako ne treba shvatiti kao crvenu uzbunu.

"Niko ne kaže da je svako urušavanje katastrofalno, samo tvrdimo da to možda i nije tako retko kao što se dosad mislilo", izjavio je on.

 

(theguardian.com)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u