Zanimljivo

Misteriozna narandžasta svetlost iznad Pacifika

Objavljeno: 27.08.2014 | 17:12Izvor: Blic

Pilot i kopilot “boinga 747-8” na letu od Hongkonga do Ankoridža (Aljaska) zapanjili su se kada su ugledali misterioznu narandžastu i crvenu svetlost iznad Pacifika, južno od ruskog poluostrva Kamčatka.

Iako do sada nije dato zvanično objašnjenje za ovu neobičnu pojavu, pretpostavlja se da blesak potiče od erupcije ogromnog vulkana ispod površine okeana.

Holandski pilot Van Heist rekao je na sajtu PBase da su pet sati nakon što su krenuli na desetočasovni let ugledali jak svetlosni blesak nalik na munju, a 20 minuta kasnije pojavilo se jarkocrveno i narandžasto svetlo.

“Sinoć sam doživeo najjezivije iskustvo u karijeri”, rekao je Van Heist, uznemiren zbog toga što i pored dugogodišnjeg iskustva nema objašnjenje za ono što se dogodilo.

Činjenica da na putanji njihovog leta nije bilo nevremena praćenog grmljavinom navodi na zaključak da munja nije izazvana olujom. Blistava svetlost je takođe misteriozna: mada sa brodova lovaca na sipe ponekad dolazi slična svetlost, Van Heist kaže da “to u ovoj oblasti ne bi bilo logično objašnjenje”.

“Što smo se više približavali, to je svetlost postajala intenzivnija, bojeći oblake ispod nas u zastrašujuće narandžastu boju, i to u delu planete gde ne bi trebalo da bude ničega osim vode”, nastavio je on.

“Jedino moguće objašnjenje za crvenu svetlost koje nam je palo na pamet jeste da je možda reč o erupciji džinovskog vulkana neposredno ispod površine okeana, a 30 minuta ranije nadleteli so upravo to mesto”, dodao je.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u