Zanimljivo

KAPI ZA OČI PROTIV MRAKA: Ljudi će noću moći da vide kao mačke!

Objavljeno: 31.03.2015 | 19:37Izvor: RTS

Zahvaljujući svom poznavanju riba, stanovnika najdubljih okeana, grupi američkih biohakera uspelo je da naprave specijalne kapi koje će ljudima omogućiti da vide i kad je napolju mrkli mrak

Od svih neprijatnih stvari kojima se podvrgavaju naučnici da bi bili sigurni da je njihov izum upotrebljiv, među najgorim je ubrizgavanje nepoznate supstance u oko. Upravo takav eksperiment bio je potreban takozvanim biohakerima iz Kalifornije okupljenim u grupi “Science for the Masses”, koji su otkrili kako da ljudima omoguće noćni vid.

Kapi koje su napravili sadrže supstancu „hlorin e6“ (Ce6), koja pojačava prijem svetlosti, a može se naći kod nekih riba koje žive u dubokim morskim vodama. Biohakeri su Ce6 pomešali s insulin i fiziološkim rastvorom, dobivši rastvor koji omogućava pojačan noćni vid, i to na daljinu do 50 metara.

Da bi utvrdili da li njihov izum radi kapi su ubrizgali u oči istraživača Gabrijela Licine, jednog od članova grupe. Njegove oči su nakratko pocrnele, ali su se, nakon apsorpcije tečnosti, vratile u normalno stanje.

Kako bi rizik od oštećenja vida, usled izražene osetljivosti na jako svetlo, bio sveden na najmanju moguću meru Gabrijelove oči prekrivene su crnim kontaktnim sočivima. U roku od sat vremena,njegov vid bio je primetno poboljšan.

Gabrijel je zatim trebalo da identifikuje simbole u mraku. Bio je uspešan u 100 odsto slučajeva, za razliku od svojih kolega koje su u tek 33 odsto slučajeva uspešno prepoznali simbol.

Vid mu se ujutro vratio u normalu, a čak i posle 20 dana nije bilo primetnih posledica. Biohakeri su u naučnom radu, međutim, istakli da bi hemikalijom trebalo da rukuju samo stručna lica.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u