Zanimljivo

Kad budete čuli šta se ovoj porodilji desilo, biće vam jasno zašto je tužila porodilište

Objavljeno: 05.05.2015 | 22:23Izvor: Telegraf.rs

Mnoge trudnice, osim što strahuju da li će na porođaju sve proći u najboljem redu, imaju strah od epiziotomije - ginekološkog, hirurškog reza koji omogućava lakši prolaz novorođenčeta kroz porođajni kanal

Dvadesetsedmogodišnja majka tužila je svog doktora koji joj je bez njenog pristanka izvršio epiziotomiju tokom porođaja 2013.godine.

Mnoge trudnice, osim što strahuju da li će na porođaju sve proći u najboljem redu, imaju strah od epiziotomije – ginekološkog, hirurškog reza koji omogućava lakši prolaz novorođenčeta kroz porođajni kanal.

Iako se u većini slučajeva sprovodi učestalo, naročito kod prvorotkinja, prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije ne postoji verodostojna opravdanost za rutinsku epiziotomiju, a od 2006. godine američki Kongres akušera i ginekologa zalaže se protiv nje.

Upravo zbog epiziotomije, mama Keli odlučila je da tuži svog doktora, koji je bez njenog pristanka izvršio ovaj zahvat na njenom porođaju 2013. godine, kada je rodila sina. Prema njenim rečima, nakon samo nekoliko pokušaja da “pogura” svoju bebu, doktor je rešio da je neophodna epiziotomija, na šta je ona uzvratila – Zašto? Nismo čak ni pokušali.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

– U ovom slučaju uopšte nije bilo saglasnosti od strane pacijenta. Moja klijentkinja je jasno i glasno rekla ‘Ne!’, tražila je da joj se objasni, nije dobila nikakvu povratnu informaciju, a potom se doktor samo pojavio sa makazama i uprkos neslaganju izvršio zahvat, što je apsolutno nasilje nad njenim telom tokom porođaja – izjavila je advokatica Kristen Paskući koja zastupa Keli u ovom slučaju.

Keli kaže da se na ovaj korak odlučila pre svega zato što želi da da primer ostalim majkama, koje ne bi trebalo da dozvole da im se dogodi isto što i njoj. Njena prava, njeno mišljenje i potrebne informacije o njenom telu su joj oduzete.

- Ne radi se o novcu. Ovo je zbog svih žena koje su se odlučile da uprkos svemu ne progovore i ne odu ovako daleko - izjavila je ova porodilja.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u