Zanimljivo

JEZIVO! 150 MILIONA životinja strada svake godine zbog surovih eksperimenata! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Objavljeno: 24.04.2015 | 18:47Izvor: Telegraf.rs

Iako danas postoje alternative koje mogu da zamene većinu životinja u laboratorijama, i dalje se vrši ogroman broj eksperimenata na ribama, vodozemcima, gmizavcima, pticama i sisarima

Povodom Svetskog dana oglednih životinja koji se obeležava danas udruženja Feniks, Nada za životinje-Riska i Link plus upozorila su da svake godine u svetu strada oko 150 miliona životinja u surovim eksperimentima.

Iako danas postoje alternative koje mogu da zamene većinu životinja u laboratorijama, i dalje se vrši ogroman broj eksperimenata na ribama, vodozemcima, gmizavcima, pticama i sisarima. Polovinu svih sisara čine miševi i pacovi, a drugu polovinu zečevi, kunići, zamorci, psi, mačke, majmuni, konji, svinje i mnoge druge životinje.

DANAS JE SVETSKI DAN ŽIVOTINJA: Ne napuštajte ljubimce, zaštitite ih!

– Na današnji dan želeli bismo da podsetimo javnost da smo pre godinu dana podneli prijavu protiv Vojnomedicinske akademijejer smo otkrili da će osam “rashodovanih” pasa Vojske Srbije biti žrtvovano u eksperimentu koji nema zakonsku niti naučnu opravdanost. Nakon oštre reakcije javnosti, tadašnji ministar odbrane saopštio je da je ekspriment na psima zabranjen – navodi su u saopštenju udruženja.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

– Javnost se umirila, ali mi smo nastavili da insistiramo da usvojimo osam vojnih pasa, od kojih je šest nemačkih ovčara, labrador i belgijski ovčar (malinoa). Nakon što smo obavešteni da se rashodovani psi prodaju, nudili smo da otkupimo pse, ali smo dobili odgovor da su psi prebačeni u Niš, u četu za obuku vodiča pasa. U međuvremenu smo se obraćali republičkoj veterinarskoj inspekciji sve dok nismo dobili odgovor da je utvrdila da eksperiment na psima nije ni započet, a takođe i ministarki poljoprivrede i zaštite životne sredine, Etičkom savetu za dobrobit oglednih životinja i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti koja je bila inicijator eksperimenta – navode iz udruženja.

- Na kraju nas je Ministarstvo odbrane obavestilo da psi nisu bili ni “rashodovani”, odnosno da nisu proglašeni nepodobnim, nego se radi o psima koji su i dalje na službi u Vojsci Srbije i da niko zaposlen u Vojsci Srbije neće odgovarati ni zato što nije poštovao ni interni Pravilnik o materijalnom poslovanju – dodaje se u saopštenju.

Kako navode iz udruženja, po našem zakonu eksperiment nije ni smeo da se izvrši na životinjama koje nisu posebno uzgojene za tu svrhu i da su životinje na kojima se vrše eksperimenti žrtve nezamislive patnje. 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Tačni statistički podaci o broju životinja koje se koriste u ogledne svrhe na godišnjem nivou uSrbiji još uvek ne postoje, kao ni podaci u kakvim uslovima te životinje  žive. Eksperimenti na životinjama se vrše radi obavljanja istraživanja i sticanja novih saznanja, testiranja određenih proizvoda, kao i u eduktivne svrhe, odnosto zarad sticanja znanja i veština.

U EU i Izraelu zabranjeni su mnogi eksperimenti na životinjama, a 11. marta 2013. godine je stupila na snagu zabrana prodaje i uvoza kozmetičkih proizvoda i njihovih sastojaka, kao i proizvoda za ličnu higijenu, koji su testirani na životinjama bilo gde u svetu.

APEL: Udomite napuštenu životinju, danas je njihov dan!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

U svetu se Svetski dan oglednih životinja 24. april od 1979. godine obeležava protestima, konferencijama i različitim javnim događajima koji imaju za cilj podizanje svesti građana o patnji eksperimentalnih životinja.

Povodom Svetskog dana oglednih životinja udruženje Feniks organizuje Radionicu sa temom “Besmisleni eksperimenti na životinjama” za učenike VI i VII razreda OŠ Sveti Sava u Beogradu. 

– Želja nam je da kod učenika probudimo svest o postojanju životinja na kojima se vrše eksperimenti i da im približimo činjenicu da to tako ne mora da bude, da postoje mnogi eksperimenti koji su potpuno besmisleni i ne doprinose ničemu, ni jednom naučnom saznanju, a izazivaju ptanju i smrt životinja  – navode u udruženju Feniks.

Pogledajte uznemirujući snimak koji je udruženje PETA napravilo o okrutnosti nad laboratorijskim životinjama:

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u