Zanimljivo

Istina otkrivena 105 godine kasnije: Titanik nije udario u santu leda (VIDEO)

Objavljeno: 02.01.2017 | 23:57Izvor: Telegraf.rs

- Ovo nije jednostavna priča o sudaru broda s ledenom santom i o potonuću. Ovo menja celinu priče. Stručnjaci tvrde da kada takva temperatura dođe u dodir s čelikom, oslabi ga za do 75 posto

Potonuće Titanika je uzrokovao požar, a ne udarac u santu leda, tvrde stručnjaci koji su, kako bi potkrepili svoju teoriju objavili i novi dokaz, piše Independent.

Više od 1.500 putnika je izgubilo svoje živote kada je Titanik potonuo na krstarenju od Sautemptona do Njujorka u aprilu 1912. godine. I dok je uzrok katastrofe dugo pripisivan santi leda, novi dokazi upućuju na to da je vatra izbila u trupu i tinjala nezapaženo gotovo tri nedelje, što je na kraju dovelo do potonuća.

Stručnjacima je teorija o požaru bila poznata i ranije, a najnovija analiza fotografija podstakla ih je da okrive vatru kao primarni razlog potonuća.

Novinar Senan Moloni koji je proveo više od 30 godina isražujući potonuće Titanika, proučio je fotografije koje je snimio glavni inženjer elektrotehnike na brodu pre nego što je napustio brodogradilište. Moloni je kazao kako je uočio nešto više od 9 metara duge crne tragove duž desne strane trupa, upravo tamo gde je brod probila santa leda.

– Tražili smo deo gde je led probio trup broda i shvatili da je upravo na tom delu brod bio oštećen i pre nego što je napustio brodogradilište u Belfastu – kaže Moloni.

Foto: Wikipedia/Antonynizh

Foto: Wikipedia/Antonynizh

Stručnjaci su kasnije potvrdili da je crne tragove verovatno uzrokovao požar koji je počeo u donjem delu broda. Ekipa od 12 ljudi je pokušala da ugasi požar, ali je bio prevelik da bi se obuzdao. Temperatura je dosezala i do 1.000 stepeni.

Na kraju, kada je Titanik udario u led, čelični trup je bio toliko oslabljen da je probijen.

Džej Brus Ismej, predsednik kompanije koja je sagradila Titanik strogo im je zabranio da putnicima spominju bilo šta o požaru. Senan Moloni je svoje saznanje prikazao u dokumentarcu “Titanik:Novi dokazi”, koji je emitovan za Novu godinu na kanalu Čenel 4.

Printksin: Youtube/Titanic Belfast

Moloni takođe tvrdi da je brod u Sautemptonu bio okrenut tako da putnici ne vide štetu koja je na brodu nastala zbog požara.

– Ovo nije jednostavna priča o sudaru broda s ledenom santom i o potonuću. Ovo menja celinu priče. Stručnjaci tvrde da kada takva temperatura dođe u dodir s čelikom, oslabi ga za do 75 posto – dodaje novinar.

– Za požar se znalo, ali je zataškavano. Titanik nikada nije trebao da zaplovi – zaključio je Moloni.

Foto: Blue Star Line

Foto: Blue Star Line

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u