Zanimljivo

IMATE PUNO PARA? Ovo su (poreski) rajevi za vas, evo i zašto!

Objavljeno: 04.05.2015 | 23:31Izvor: Telegraf.rs

Na Mauricijusu stranci imaju velike beneficije, ali njihov račun u toj zemlji mora biti najmanje 500.000 američkih dolara

Ako želite da  da smanjite plaćanje poreza ili da ga uopšte ne plaćate onda je najbolje da se preselite u Monako, Andoru ili Antigvu. Konsultantska kuća “Bredli & Hekford” objavila je godišnju listu deset najboljih zemalja sa najnižim porezom.

Na prvom mestu je ostrvska zemlja u Karipskom moru, Antigva i Barbuda. Za dobijanje stalnog boravka potrebno je ulaganje u vladin investicioni program od najmanje 250.000 dolara ili kupovina nekretnine od 400.000 dolara.

Velika Britanija nudi mogućnost rezidencijalnog statusa “bez stalnog prebivališta”.

U kneževini Monako ne postoji porez na dohodak, imovinu, nasledstvo i poklonjenu imovinu. Ali za sve ove olakšice potreban je račun s najmanje 500.000 evra.

Na četvrtom mestu je još jednan evropski grad-država, Andora u kojoj je za dobijanje boravka potrebno minimalno ulaganje od 350.000 evra kao i depozit od 50.000 evra.

Foto: turist-travel.su

Foto: turist-travel.su

Dohodak na prihode za fizička lica je deset odsto. Bogati Rusi često biraju Andoru za iseljenje zbog geografskog položija i visokog stepena bezbednosti.

Na petom mestu su Bahami zbog nultog poreza na prihode, visok kvalitet života, političke stabilnosti, kao i blizine SAD.

Na šestom mestu je ostrvska zemlja Republika Mauricijus u jugozapadnom delu Indijskog okeana. Porez na dohodak fizičkih lica je 15 odsto. Procedura za dobijenje boravka je jednostavna, dovoljna je kupovina nekretnine minimalne vrednosti od 500.000 dolara. Ovaj program investiranja pokrenut je 2002. kako bi se podstakla izgradnja i prodaja luksuznih vila strancima.

Na sedmom mestu je Malta u kojoj se ne plaća porez na dohotke stečene u inostranstvu niti na imovinu u instranstvu. Takođe u ovoj zemlji postoji specifičan stastus bez stalnog boravka kao u Britaniji.

Foto: Wikipedia / Briangotts

Foto: Wikipedia / Briangotts

Na osmom mestu je Gibraltar zbog svog geografskog pložaja i lakog dolaska do rezidencionalnog statusa, a na devetom Dubai gde su preduzeća i fizička lica za strance sa stalnim boravkom oslobođena poreza.

Na desetoj poziciji su Kajmanska ostrva, prekomorska teritorija Ujedinjenog kraljevstva, u Kraipskom moru, na kojima je dovoljna investicija od oko 560.000 evra za dobijanje boravka, a prihodi preduzeća kao i ni fizičkih lica nisu oporezovana.

Foto: Wikipedia/Andrew Griffith

Foto: Wikipedia/Andrew Griffith

Na ovogodišnjoj listi Švajcarska se nije našla u prvih deset zbog pooštrene poreske kontrole kao i pritiska međunarodne javnosti o primeni automatske razmene podataka o poreskim obveznicima.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u