Zanimljivo

IMATE LI VI PAMETNI GEN: Svaki 5. čovek zbog njega je inteligentniji i živeće duže od ostalih!

Objavljeno: 29.01.2015 | 09:11Izvor: Kurir

Katkad se radi o dva identična gena, a katkad se radi o dve različite alele - varijante određenog gena. Istraživanja su pokazala da osobe sa dve kopije KL-VS alele ne imaju korist, već su čak skloniji kraćem životnom veku

Već nekoliko godina naučnici su svesni da jedna varijanta gena KLOTHO, nazvan KL-VS, produžava život i osigurava bolji rad srca i bubrega.

Isti gen mogao bi da bude povezan i sa inteligencijom, kao i zadržavanje kognitivnih funkcija, pokazuje najnovije istraživanje objavljeno u Analima kliničke i translacijske neurologije, a neki mediji već su ga proglasili "pametnim genom".

KL-VS prisutan je u otprilike 20 odsto ljudi, a merenja mozga osoba starijih od 53 godine pokazala su da oni s jednom kopijom KL-VS gena imaju čak 10 odsto veću masu u delu prefrontalnog korteksa, za koji se veruje da je ključan u raspoređivanju koncentracije i korišćenju radne memorije mozga.

Međutim, sve koristi odnose se samo na ljude koji imaju samo jednu kopiju "pametnog gena". Kako ljudi nasleđuju gene od oca i majke, na svim hromosomima imamo po dve verzije istih gena. Katkad se radi o dva identična gena, a katkad se radi o dve različite alele - varijante određenog gena. Istraživanja su pokazala da osobe sa dve kopije KL-VS alele ne imaju korist, već su čak skloniji kraćem životnom veku.

Ipak, kako živimo u eri genetskih tretmana i terapija, geni s kojima smo rođeni više nas ne moraju obiležavati za sva vremena. Ovo otkriće otvara nove mogućnosti za lečenje staračke demencije, kao i problema s kardiovaskularnim sistemom i bubrezima.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u