Zanimljivo

HOĆE LI ZBRISATI I SRBIJU? Ove zemlje će pogoditi stravične poplave i požari!

Objavljeno: 29.05.2015 | 00:58Izvor: Telegraf.rs

Erupcije vulkana, solarne oluje, razorni zemljotresi i potopi su ono što možemo da očekujemo u bliskoj budućnosti. Gde je tu naša zemlja?

Svake godine svet pogađaju novi uragani, tornada, zemljotresi i brojne druge nesreće koje odnose na hiljade ljudskih života. Neka područja Zemlje ove prirodne nepogode pogađaju češće od drugih.

Naučnici vekovima predviđaju koje bi prirodne katastrofe mogle da nas pogode, a ovo je 10 koje bi se mogle dogoditi/ponoviti svakog trena.

POŽARI, SAD, 2015.-2050.

Naučnici sa Harvarda predviđaju da će do 2050. sezona požara u SAD trajati tri nedelje duže, a svake godine će goreti sve veća površina na zapadu zemlje. Od 1999. broj požarenog područja je utrostručen. Sa 30 do 60 hiljada požara godišnje do 2050. godine Sjedinjene Američke Države mogle bi postati pravi pakao na Zemlji.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

VULKAN BARDARBUNGA, ISLAND

Predviđanja naučnika ostvarila su se za nekoliko nedelja od objave, a vulkan je eruptirao 23. avgusta 2014. godine. I mogao bi opet.

NERAZJAŠNJENE MISTERIJE: Ovaj vulkan eruptira već sedam meseci, niko ne zna ZAŠTO! (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

MEGA ZEMLJOTRES, ČILE 2015.-2065.

U aprilu prošle godine zemljotres magnitude 8,2 stepena pogodio je područje severozapadne obale Čilea, a naučnici procenjuju kako bi još jači potres mogao da pogodi tu zemlju u bliskoj budućnosti.

ZEMLJOTRES U JAPANU, 2017.
Doktor Masaki Kimura, seizmolog, predviđa da će zemljotres magnitude od čak 9 stepena, sličan onom koji je 2011. pogodio područje Tohokua, pogoditi Japan, tačnije ostrvo Izu i to 2017. godine. Kimuri bi možda trebalo verovati s obzirom da je i zemljotres 2011. predvidio četiri godine ranije, ali su ga u Japanu ignorisali.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

VULKAN NA PLANINI FUDŽI, 2015.-2053.

Japan je poznat kao trusno područje, a tome doprinosi i čak 110 aktivnih vulkana. Najviši, na visini od 3.773 metra je planina Fudži, a japanski i francuski naučnici tvrde kako je među onima koji će sigurno eruptirati. Smešten je samo 100 kilometara od Tokija.

ZEMLJOTRES-CUNAMI, OREGON, 2015.-2065.

Područje Oregona u narednih 50 godina sigurno će pogoditi zemljotres jačine 9 stepena po Rihterovoj skali. Procene su da bi takva katastrofa mogla da ubije 10 hiljada ljudi, doslovno “rasparati” zapadnu obalu i naneti štetu od 32 milijarde dolara.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

POTOP ISTOČNE OBALE, 2050.-2100.

Uragan Sendi je 2012. potopio mnoge gradove, a prema NASA-i, takva se nepogoda događa jednom u 700 godina. Međutim, sadašnji nivo mora, koji raste tri do četiri puta brže nego bilo gde u svetu, ukazuje da bi glavni gradovi na Istočnoj obali mogli biti pod vodom do 2050. godine.

NAJVEĆI CUNAMI NA KARIBIMA

Doktor Sajmon Dej predvidio je kako je vulkan Kumbre vieha na Kanarskim ostrvima eruptirati i stvoriti najveći cunami ikad zabeležen. Izračunao je da će njegovi talasi ići brzinom od 800 kilometara na sat i da će biti visoki 100 metara!

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

ZEMLJOTRESI, KALIFORNIJA, 2015.-2045.

Geološki institut SAD-a procenio je da će Kaliforniju u narednih nekoliko decenija sigurno pogoditi razoran zemljotres koji će uništiti celu Kaliforniju i druge delove Zapadne obale. Bela kuća je ozbiljno shvatila ova upozorenje i osigurala je pet miliona dolara istraživačima za razvijanje alarma koji bi upozoravao na zemljotres iz minute u minutu.

VELIKA SOLARNA OLUJA, 2015.-2025.

Najveća prirodna katastrofa koja bi mogla da pogodi Zemlju u skorijoj budućnosti. Naučnik Pit Rajli analizirao je solarne oluje poslednjih 50 godina i zaključio je kako su šanse da jedna velika pogodi Zemlju u narednih 10 godina 12 odsto. Došlo bi do prekida radio i satelitskih veza kao i nedostatka električne energije. U prvoj godini šteta bi iznosila čak 1 do 3 milijardi dolara, a potpuni oporavak uništene infrastrukture trajao bi četiri do 10 godina.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u