Zanimljivo

(FOTO) HIT! PLATNENI AUTO! Smislili su ga, naravno, Japanci!

Objavljeno: 30.05.2016 | 11:20Izvor: medio.rs

U želji da naprave što jeftiniji i lakši mali gradski automobil, Japanci su došli na neobičnu ideju da karoseriju izrade od platna koje se koristi za tende i cerade

Da li je ovo budućnost javnog gradskog prevoza?

Japanci su poznati po ekonomičnim rešenjima koja su često iznuđena nedostatkom prostora u skučenim i prenaseljenim gradovima. Setimo se samo njihovih "mikro" hotelskih soba u vidu kapsula u koje se ulazi puzeći na sve četiri ili kockastih "kei" automobila koji su zamišljeni tako da se uz minimalne spoljašnje dimenzije dobije maksimalna korisna zapremina u kabini.

Motor1.com, Rimono

Najnoviji izum iz Zemlje izlazećeg sunca je maleni električni četvorotočkaš Rimono, koji ima oblik automobila i upravljač motocikla. 

Motor1.com, Rimono

Ipak, najintresantnija je spoljašnjost vozila koja je izrađena od specijalne vrste vodootpornog platna. Ovo platno se inače koristi u proizvodnji tendi i cerada.

Motor1.com, Rimono

Vozilo koje je osmislio Japanac Kota Nezu, dugačko je svega 2,2 m, može da preveze 3 putnika u konfiguraciji sedišta 1+2. Za pogon se koristi elektromotor od 6,8 ks (5 kW), koji se napaja strujom iz litijum-jonske baterije kapaciteta 4 kWh.

Rimono je u stanju da razvije maksimalnih 45 km/h, dok je sa jednim punjenjem baterije moguće preći do 50 km. Konstruktori su najavili da će u serijskoj verziji automobila omogućiti jednostavnu zamenu baterija, tako što će umesto ispražnjene, korisnik moći da u vozilo lako ubaci punu bateriju.

Motor1.com, Rimono

Iako o bezbednosti jednog ovakvog vozila nije bilo reči, Nezu očekuje da će Rimono ući u serijsku proizvodnju u leto 2017. godine. 

Informer.rs


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u