Zanimljivo

Evo kako izgleda živeti ispod vode

Objavljeno: 01.09.2014 | 21:43Izvor: Telegraf.rs

"Akvarijus” je podvodna laboratorija na obalama Floride čiji se stanari zovu akvanauti. Vazduh, topla i tekuća voda, struja i komunikacije spuštaju se do nje preko bove kroz metalnu cev dugu 15 metara, a kompjuteri, hrana i ostale potrepštine dopremaju se u nepropusnim kutijama.

Grupa američkih naučnika provela je dve nedelje na dnu okeana u blizini Floride. Oni su istraživali podvodni svet, a prema njihovim rečima, za te dve nedelje sakupili su više podataka nego što bi za dve godine rada sa površine vode.

“Akvarijus” je podvodna laboratorija čiji se stanari zovu akvanauti. Vazduh, topla i tekuća voda, struja i komunikacije spuštaju se do nje preko bove kroz metalnu cev dugu 15 metara, a kompjuteri, hrana i ostale potrepštine dopremaju se u nepropusnim kutijama.

Naučnici i pomoćno osoblje vreme provodi u laboratoriji površine 400 metara kvadratnih, koja uključuje kuhiju i šest kreveta. Iz snimaka liči da stručnjaci i ostalo osoblje “Akvarijusa” žive u pokretnoj kući okruženoj koralima.

Ova baza dozvoljava istraživačima da rone i do devet sati bez prestanka i da posmatraju podvodni život u prelasku iz dana u noć.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u