Zanimljivo

Čekao smrt dve i po godine, pa umro u snu

Objavljeno: 03.05.2015 | 13:50Izvor: Telegraf.rs

Vlado je prvi put iščekivao smrt na dočeku 2012. i 2013. godine, čvrsto verujući da će u najluđoj noći napustiti ovozemaljski život. Pregurao je, rugajući se smrti na sebi svojstven način, uz dobar cug domaće rakije i humor

Podgorički pesnik Vladimir Sekulović (87) umro je tek pre tri dana iako je već dve i po godine čekao smrt.Ona ga je zatekla u snu, a samo par sati ranije dogovarao se sa prijateljima da 1. i 2. maja organizuje pesničko veče.

Vlado je prvi put iščekivao smrt na dočeku  2012. i 2013. godine, čvrsto verujući da će u najluđoj noći napustiti ovozemaljski život.Pregurao je, rugajući se smrti na sebi svojstven način, uz dobar cug domaće rakije i humor.

I kovčeg je bio spreman, silan od orahovine, koji mu je jedno vreme bio pri ruci – čuvao ga u kući! Kada je shvatio da ga smrt neće, iz kuće u Podgorici kovčeg je preneo u rodna Brskuta i smestio u kapelicu koju je napravio i tu ga je čekao do sudnjeg dana.

– Kada odem Bogu na istinu, možda neko nekad svrati, zapali sveću na grobu i seti se moga lika – govorio je on reporterima “Novosti” kada se čekao njegov “prvi” odlazak na onaj svet, odmahujući rukom u znak pozdrava i čekajući poslednju životnu uru. – Snimio sam posmrtni govor gde ću ljudima mrtav da zahvalim što su došli da me isprate na večni počinak. Tu je i obavest o mojoj smrti, samo datum da neko udene. Na njoj piše: vreme i mesto sahrane, kao i ko je ožalošćen. Stavio sam sliku iz mladosti na kojoj sam mnogo lepši.

Foto-ilustracija: Profimedia/Robert Harding

Foto-ilustracija: Profimedia/Robert Harding

Preselio se Vlado u pamćenje svojih prijatelja. Čovek koji je dobar deo života proveo u Kopenhagenu gde je osnovao književno društvo “Sjeverac”, pred kraj života vratio se u Crnu Goru i pod krov tog društva okupio poznata poetska i prozna imena sa ovih prostora. Ispraćen je dostojanstveno i uz lelek kolege po peru Bata Krkovića, čuvenog moračkog lelekača.

– Vlado je spremno dočekao sudnji čas. Čak je i na demižani od 25 litara krcatoj domaće rakije napisao da se ona mora otvoriti i popiti posle njegove sahrane, kao i na više drugih boca iz kojih se piće točilo tokom dve noći, dok smo evocirali uspomene na njega. Bio je i ostao legenda, jedan od poslednjih podgoričkih oriđinala – kaže za “Novosti” Krković.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u