Zanimljivo

BUŠ ILI KLINTON? Pogledajte optičku iluziju koja otkriva kako mozak razume ljudska lica

Objavljeno: 29.01.2015 | 20:14Izvor: Telegraf.rs

Ova iluzija uzrokovana je efektom koji se naziva "neuronska adaptacija", pomoću kojeg mozak na različite načine prepoznaje stvari, u ovom slučaju likove

Američki naučnici istraživali su kako ljudsko oko i mozak “sarađuju” u prepoznavanju stvari, odnosno ljudskih lica. U ovoj studiji koristili interesantne slike, na kojima su dvojica bivših predsednika SAD, Džordž Buš i Bil Klinton.

Optička iluzija koja se stvara nakon gledanja u sliku na kojoj su Klinton i Buš naučnicima je pružila značajne informacije o funkcionisanju oka i mozga u prepoznavanju ljudskih lica, prenosi Independent.

Poenta je da se pogled skoncentriše na crvenu tačku koja se nalazi u sredini, a da zatim, prilikom gledanja na dve identične slike, čovek jednim okom vidi Buša, a drugim Klintona, iako gleda na dve potpuno identične slike.

Ova iluzija uzrokovana je efektom koji se naziva “neuronska adaptacija”, pomoću kojeg mozak na različite načine prepoznaje stvari, u ovom slučaju likove.

Naučnici su ovaj osećaj uporedili sa onim kada prvi put čujete glasnu muziku, i smatrate je bukom, da bi posle nekog vremena ona postala podnošljiva, a u nekim slučajevima čak i neprimetna.

Američki naučnici zaključili su da ljudsko oko učestvuje u odlučivanju koju će od dve slike poslati mozgu, i samim tim koga će mozak prepoznati. Članak o ovom istraživanju objavljen je u časopisu “Scientific American.”


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u