Zanimljivo

Belgijsku zastavu ste celog života gledali sa pogrešne strane

Objavljeno: 24.11.2014 | 00:22Izvor: Telegraf.rs

Kada su digli ustanak protiv holandske vlasti 1830. godine, Belgijanci su razvili zastavu koja je drugačije od ove na koju smo svi navikli. Taj raspored boja je zapisan i u njihovom ustavu, ali nikome to nije palo na pamet donedavno

Kraljevina Belgija jedna je od najprivlačnijih destinacija za život u Evropi i svetu, jednim delom zbog golemog ekonomskog bogatstva a drugim zbog činjenice da se radi o liberalnoj zemlji koja ljudska prava i slobode stavlja na pijedestal.

Tri uspravne pruge na njenoj zastavi – crna, žuta i crvena – svima su dobro znane, prepoznatljive su, nikada ih nećete pomešati ni sa jednim drugim, uprkos tome što delimično podsećaju na boje susedne Savezne Republike Nemačke.

Međutim, malo ljudi zna, čak i u samoj Belgiji, da opštepoznati raspored boja nije stvarna zastava kakva je opisana u tamošnjem ustavu, koji datira iz 1831. godine.

Foto: flickr/_M-j-H_

Foto: flickr/_M-j-H_

26. avgusta 1830. godine, dan nakon ustanka protiv holandske vlasti koji je počeo nakon jedne patriotske predstave u Briselskoj operi, razvijena je na gradskoj većnici u današnjem glavnom gradu Belgije zastava Francuske.

Ona je na brzinu zamenjena drugom zastavom, koja je podsećala na zastave prethodnih ustaničkih tvorevina tog dela Evrope: crvenom, žutom i crnom horizontalnom trobojkom. Skrpili su je od materijala iz obližnje prodavnice tkanine.Januara naredne godine promenili su samo formu, od horizontalne u vertikalnu, ne menjajući raspored boja.

Kao posledica ovoga član 193. Ustava Belgije koji je i dalje na snazi zastavuopisuje kao crvenu, žutu i crnu.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Međutim, oktobra iste godine dolazi do ad-hok promene, da bi se dodatno udaljilo od Holandije a približilo Francuskoj, pa sada crna i crvena menjaju mesto, ali reči u ustavu ostaju nepromenjene.

Tvrdi se takođe i da je zamena izvršena iz heraldičkih razloga.

Bilo kako bilo, Belgija je zbog ovoga jedina zemlja na svetu čija zastava ne prati ono što piše u ustavu. Malo je verovatno međutim da će ova greška ikada biti ispravljena, pošto su na ovakav raspored svi navikli, a i sami Belgijanci veruju da nije realno ni da dođe do ustavnog amandmana.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u