Zanimljivo

Autistični mladić ne može da izgovori rečenicu, ali kad zapeva, svet staje

Objavljeno: 29.07.2014 | 01:15Izvor: Telegraf.rs

Iako Martin praktično ne može da uradi ništa bez pomoći roditelja, peva gotovo savršeno

Britanac Martin Fin (23) iz Etertona, pati od autizma u toj meri da teško može da izgovori više od tri povezane reči. Međutim, Martin peva skoro savršeno, a nema tremu čak ni pred mnogobrojnom publikom.

Martin ništa ne može da uradi sam, a roditelji moraju po čitav dan da vode računa o njemu. Praktično je malo dete u telu odraslog muškarca.

- Zbog ovog jaza između njegove bespomoćnosti i njegovog talenta on je jedan u milion, ali za nas je uvek bio takav. Muzka je njegov život i ona mu je pružila život – kaže Martinov otac Džon (64), penzionisani zidar.

Finu je dijagnoza autizma postavljena u trećoj godini, a njegov izuzetan talenat za pevanje otkriven je kada je 14. godini prešao u novu školu za decu sa invaliditetom.

Da bi neku pesmu sasvršeno otpevao, potrebno mu je da je prethodno pet-šest puta odsluša. Zbog velike ljubavi prema pevanju počeo je čak i da čita knjige o muzici, dok pre toga nikada nije želeo da čita. Za koncert se priprema tako što mu majka ispiše i pročita nazive pesama koje će pevati, a da koncert počinje obaveštavaju ga kratko vreme pre izlaska pred publiku.

Martin spada u grupu autističnih ljudi koji su u većini životnih domena skoro bespomoćni, ali u nekoj određenoj oblasti pokazuju natprosečne, pa čak i genijalne sposobnosti.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u