Politika

ZAJEDNIČKI NEPRIJATELJ Putin: Rusija spremna na bližu saradnju s Francuskom

Objavljeno: 26.11.2015 | 20:24Izvor: Blic

Teroristički akti primorali su i Rusiju i Francusku da se ujedine protiv "zajedničkog neprijatelja", izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa francuskim kolegom Fransoa Olandom, koji se založio za formiranje "velike koalicije" u borbi protiv Islamske države.

Putin je rekao da je Rusija spremna da blisko sarađuje s Francuskom u borbi protiv terorizma, prenele su agencije.

Oland je naveo da svetske sile moraju da formiraju "veliku koaliciju" u borbi protiv Islamske države, koja kontroliše delove teritorija u Siriji i Iraku.

"Naš neprijatelj je Islamska država koja ima teritoriju, vojsku, resurse, tako da moramo da stvorimo tu veliku koaliciju da bi udarili po tim teroristima", kazao je Oland na početku sastanka sa Putinom u Moskvi.

Oland je rekao da sa ruskim predsednikom želi da razmotri kako "zajednički mogu da deluju" da bi mogla da se napadne ta teroristička država, ali i da se "nađe rešenje za mir", preneo je Rojters.

 Sastanak sa Putinom ocenjuje se kao važna etapa diplomatskog maratona francuskog predsednika, koji se jutros u Parizu sastao sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem. Oland se juče sastao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je obećala pomoć Francuskoj u borbi protiv terorizma.

Oland se u utorak sastao sa predsednikom SAD Barakom Obamom, dan posle sastanka sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.

Renci je danas kazao da je Italija posvećena borbi protiv terorizma i da je neophodna velika koalicija kako bi se uništili džihadisti iz Islamske države.

Francuska i Rusija su intenzivirale napade u Siriji nakon terorističkih napada u Parizu, 13. novembra, u kojima je poginulo 130 osoba, i posle obaranja ruskog aviona u Egiptu 31. oktobra s 224 putnika i članova posade. Islamska država je preuzela odgovornost za oba napada.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u