Politika

Za okončanje KRVOPROLIĆA u Siriji dovoljan je samo jedan Putinov TELEFONSKI POZIV

Objavljeno: 14.02.2016 | 19:01Izvor: Blic

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da okonča građanski rat u Siriji telefonskim pozivom, izjavio je šef britanske diplomatije Filip Hamond.

 

Od njega sve zavisi: Vladimir Putin
Foto: Tanjug/APOd njega sve zavisi: Vladimir Putin

Gostujući u emisiji "Endrju Mar šou" Hamond je rekao da odlazak ili ostanak sirijskog predsednika Bašara al-Asada na vlasti "naposletku zavisi od toga da li su Rusi spremni da iskoriste svoj uticaj da ga sklone".

- Postoji jedan čovek na ovoj planeti koji može da okonča građanski rat u Siriji telefonskim pozivom, a to je gospodin Putin - rekao je Hamond, preneo je "Independent".

Šef britanske diplomatije je kazao da postoji oko 150.000 boraca umerene opozicije u Siriji, koji su pogođeni ruskim bombardovanjem.

Filip Hamond tvrdi da Asadov ostanak zavisi samo od Putina
Foto: ReutersFilip Hamond tvrdi da Asadov ostanak zavisi samo od Putina

- Rusi su pokrenuli nemilosrdne vazdušne napade, ubrzano povećavajući njihov intenzitet u proteklih nekoliko sedmica i to je primoralo njih (sirijske opozicione snage) da napuste neke od položaja koje kontrolišu - naveo je Hamond.

- Važna stvar, međutim, jeste da sirijski režim nema borce, nema snagu i organizaciju da preuzme kontrolu nad tim područjima. Tako da je to pomalo pat pozicija - istakao je on.

Šef britanske diplomatije je pozvao Rusiju da prestane sa vazdušnim udarima u Siriji koji se sastoje od "taktike upotrebe tepih bombi" i "proizvoljnog bombardovanja civilnih područja".

- Zahtevamo da Rusi ispoštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu i svoje obaveze iz rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje su potpisali - dodao je Hamond.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u