Politika

(VIDEO/UŽIVO) PUTIN ISPRED 1.500 NOVINARA! Ne znam zašto Obami smeta, što je Rusija najjača na svetu!

Objavljeno: 23.12.2016 | 11:54Izvor: medio.rs

Predsednik Rusije Vladimir Putin okupio je danas hiljadu i po novinara na velikoj tradicionalnoj decembarskoj pres-konferenciji. Za šefa ruske države ovo je dvanaesta po redu

Očekuje se da će ove godine glavne teme velike Putinove konferencije za novinare biti ekonomija, socijalna sfera, situacija u Siriji i na Bliskom istoku, borba protiv međunarodnog terorizma, rusko-američki odnosi i regulisanje situacije u Ukrajini.

Takođe, očekuje se da će medije posebno interesovati Putinov komentar na rezultate američkih izbora.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da nema iznenađenja u izjavama Donalda Trampa oko nuklearnog naoružanja, već da ga čude reči odlazeće administracije.

- Ipak, iznenađuje me ono što stiže od Obamine administracije. Ne znam zašto bi oni sada insistirali na tome da su najjača vojna sila na svetu. Sve što mi kažemo je da smo jači od bilo kog agresora - rekao je Putin.

Izjave iz Amerike su stigle nakon Putinovog razgovora sa predstavnicima ruskog ministarstva odbrane, na kome je rekao da će Rusija ojačati nuklearni arsenal i da je "uveren da je Rusija sada jača od bilo kog potencijalnog agresora".

- Ako pažljivo poslušate šta sam rekao, rekao sam da je Rusija jača od bilo kog potencijalnog agresora. I to je istina. Šta je agresor? Zemlja koja može da nas napadne - rekao je Putin.

Kako je rekao, ruska vojska je unapredila nuklearni arsenal i na zemlji i na vodi, kao i avijaciju.

- Postupano strogo u skladu sa našim međunarodnim obavezama. Ništa novo se ne dešava - rekao je Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na početku tradicionalne godišnje konferencije za štampu, za koju je akreditovano više od 1.400 novinara, govorio o ekonomiji, da bi prešao na politiku i međunarodne odnose posle pitanja "Volstrid džornala" o tome da li će biti raspisani vanredni izbori 2017. godine.

- U kojoj zemlji? - uzvratio je pitanjem Putin, a zatim rekao da takva mogućnost uvek postoji, ali da oni nisu neophodni.

Oslobađanje Alepa korak ka stabilizaciji Sirije

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je vraćanje Alepa pod kontrolu sirijskih vladnih snaga veoma važan korak ka stabilizaciji te ratom razorene zemlje.

- Oslobađanje Alepa od radikalnih elemenata je veoma bitan deo normalizacije situacije u Siriji, i nadam se, u celom ragionu - poručio je Putin na sastanku s ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, preneo je AFP pozivajući se na ruske novinske agencije.

Putin je dodao da će sve zainteresovane strane, među kojima sirijska vlada, Iran i Turska, nastaviti s naporima da se postigne konačno primirje u Siriji, navodi Rojters.

- Mi i naše kolege iz Irana i Turske, i naravno sirijsko rukovodstvo, zajedno sa drugim regionalnim nacijama, ili svim zainteresovanim zemljama, trebalo bi da nastavimo da radimo da se postigne konačno primirje - rekao je Putin.

On je naglasio da bi trebalo uraditi "sve što je moguće" kako bi se zaustavili sukobi u Siriji.

- U svakom slučaju, mi ćemo težiti ka tome", poručio je Putin.

Konferencija je bila zakazana za četvrtak, ali je zbog sahrane ruskog ambasadora Andreja Karlova, ubijenog u Ankari, pomerena za jedan dan.

Ove godine je za Putinovu konferenciju za štampu akreditovano rekordnih 1.437 novinara iz celog sveta, što je 47 novinara više nego prošle godine.

Najduža Putinova konferencija za štampu održana je 2008. godine kada je ruski predsednik za četiri sata i 40 minuta odgovorio na više od 70 pitanja.

INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u