Politika

TURSKI AVION BIO 40 SEKUNDI U SIRIJI: Postavili su zasedu ruskom bombarderu

Objavljeno: 27.11.2015 | 18:02Izvor: Kurir

Glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-pukovnik Viktor Bondarjov rekao da ruski bombarder SU-24M nije prešao u tursku teritoriju i da je oboren u Siriji.

On je rekao da su turski lovci "postavili zasedu na nebu" ruskom bombarderu.

"Prema podacima kontrole, turski avion se u sirijskom vazdušnom prostoru zadržao 40 sekundi, dva kilometara u dubini njene teritorije", rekao je Bondarjov, preneo je TAS S. On je rekao da je, nakon što se približio ruskom avionu na udaljenosti pet do sedam kilometara, što dokazuje da je F-16 bio u sirijskom vazdušnom prostoru, turski avion naglo skrenuo na desno i nestao sa radara. Ispaljivanje rakete je, prema njegovim rečima, potvrdila posada drugog ruskog Su-24, čija posada je primetila beli dim i prijavila ga, preneo je Sputnjik. Bondarjev je rekao da su turski lovci "postavili zasedu na nebu" ruskom Su-24 i da je to bila bila ranije planirana akcija.

"Rezultati objektivne kontrole radara Sirije potvrđuju boravak u vazduhu dva F-16 u zoni dežurstva od 21:11 do 22:26 - sat i 15 minuta na visini od 2.400 metara, što govori o ranije planiranoj akciji i spremnosti lovaca da napadaju iz zasede u vazduhu na teritorijom Turske", rekao je Bondarjov. On je naveo da za let F-16 iz vazdušne baze Dijarbakir sa položaja dežurstva na zemlji do mesta ispaljivanja rakete treba 46 minuta - 15 minuta je potrebno za pripremu i poletanje aviona, a još 31 minut za put do mesta lansiranja rakete.

"Na takav način, presretanje aviona Su-24M iz položaja dežurstva na zemlji sa aerodroma Dijarbakir je nemoguće, jer je potrebno veće vreme od minimalnog vremena za napad na cilj - 12 minuta. Turski lovci su postavili zasedu na nebu za ruski Su-24, to je bila ranije planirana akcija", izjavio je novinarima glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Posada ruskog bombardera Su-24M nalazila se najmanje 5,5 kilometara od turske granice, odmah nakon napada na ekstremiste u Siriji, izjavio je Bondarjov. Prema njegovim rečima, ruski piloti nisu dobili nikakva upozorenja od strane turskih pilota.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u