Politika

SRPSKA OČEKIVANJA OD TRAMPA NEREALNA Novi američki predsednik nam neće vratiti Kosovo

Objavljeno: 12.11.2016 | 22:23Izvor: Blic

U agendi novog američkog predsednika Srbija nije u vrhu prioriteta, a prevelika očekivanja ovdašnje javnosti su potpuno neopravdana.

Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku, kaže za "Blic" da su aspiracije srpskog javnog mnjenja otišle predaleko.

- Nivo očekivanja javnosti u Srbiji nije u okvirima sa američkom spoljnom politikom prema Balkanu. Očekivanja su prevelika i nerealna. Treba samostalno da definišemo vlastitu politiku, a ne da se oslanjamo na spoljne spasioce - navodi Đukanović.Stvorena je predstava da će nakon što je Tramp pobedio doći do zaokreta u američkom odnosu prema Kosovu. Đukanović ističe da se tako nešto ne može očekivati.

- Možda će odnos na relaciji Vašington - Beograd biti nešto relaksiraniji, ali to neće biti velika novost. Ako se prisetimo da su u Beogradu nedavno bili pomoćnica američkog državnog sekreta Viktorija Nuland i potpredsednik SAD Džo Bajden, onda je jasno da su odnosi već dobri - navodi Đukanović uz konstataciju da će dijalog između Beograda i Prištine ostati konstanta američke spoljne politike. Ne očekuje veće promene ni u ekonomskoj saradnji.

- Nivo investicija ne zavisi od predsednika već od procene ljudi iz biznis krugova o pouzdanosti tržišta za ulaganja - zaključuje on.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u