Politika

SRBI VOLE TRAMPA, A ON OKUPLJA SRBOMRSCE U timu predsednika SAD oni koji su se zalagali za sankcije i bombardovanje

Objavljeno: 12.11.2016 | 22:19Izvor: Blic

Trampova pobeda među Srbima dočekana je euforično, ali njegovi potencijalni kandidati za šefa diplomatije euforiju bi mogli da pretvore u razočaranje.

Naime, prema američkim medijima, za jednu od najosetljivijih političkih pozicija Tramp planira da predloži ljude koji su se u prošlosti isticali veoma antisrpskim stavovima.

Najveće šanse da nasledi Džona Kerija navodno ima Pola Dobrijanski, stručnjak za istočnu Evropu, Balkan i nekadašnji SSSR. Ono što se neće dopasti Srbiji jeste činjenica da se Pola Dobrijanski devedesetih godina u vašingtonskim krugovima isticala kao jedan od najvećih zagovornika antisrpske politike.

Tako je 1994. godine bila jedna od potpisnika pisma u kojem se apeluje na Klintonovu administraciju da “zbriše osmeh sa lica bosanskih Srba”. Demonizacija Srbije tu nije završila, s obzirom na to da je u decembru 1994. Pola Dobrijanski zajedno sa Ibrahimom Rugovom pričala o "kulturnom genocidu koji Srbija vrši na Kosovu". Potencijalna šefica diplomatije je tada o Kosovu pričala kao o "novom žarištu na Balkanu".

- Svedoci smo sistematskog, pažljivo planiranog kulturnog genocida albanske populacije na Kosovu koje vrši Srbija - rekla je Dobrijanski, nadovezujući se na Rugovine tvrdnje kako je "cilj Srbije da istrebi Albance sa Kosova".

Koliko bi njeno mišljenje moglo da ima poguban efekat, pokazuje činjenica da Dobrijanski važi za uticajnu figuru u američkoj politici jer je bila državni podsekretar za demokratiju i globalne poslove između 2001. i 2009, a imala je jednu od važnih uloga u kreiranju američke diplomatije u upravama pet predsednika, kako demokrata, tako i republikanaca.

Foto: RAS / RAS Srbija

Drugi nezvanični izbor za šefa američke diplomatije po Srbiju nije ništa bolji, s obzirom na to da se radi o Njutu Gingriču, republikancu i militantnom intervencionisti koji se zajedno sa Bobom Dolom žustro zalagao za bombardovanje Srbije početkom devedesetih, i to kao odgovor na "agresiju u Bosni".

- Moramo pomoći bosanskim muslimanima. Najbolji način je da im dopremimo oružje i napadnemo Srbe iz vazduha. Bombama ih treba dovući za pregovarački sto - govorili su tada Gingrič i Dol, kritikujući "premekanu politiku Bila Klintona".

Foto: RAS / RAS Srbija

Takođe je bio zagovornik bombardovanja Avganistana, Iraka, Libije, Sirije... svake zemlje s kojom SAD uđu u konflikt.

Ukoliko neko od njih dvoje postane šef diplomatije, bila bi to ne baš dobra polazna tačka za Srbiju.

"Mesec kao 51. američka država"

Gingrič je 2012. godine izgubio unutarstranačku borbu za nominaciju jer su republikanci prednost dali Mitu Romniju, koji je kasnije izgubio od Obame. U toj kampanji istakao se ambicijom da "Mesec postane 51. američka država" i idejom da SAD izgrade trajnu bazu u svemiru za koju bi dnevno trebalo da poleće "bar pet šatlova".


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u