Politika

PUTIN TROŠI MILIJARDE NA SIRIJU: Otkriveno odakle mu novac za vazdušne napade!

Objavljeno: 06.10.2015 | 11:15Izvor: Telegraf.rs

Zapadne zemlje su nametnule Rusiji sankcije u aprilu ove godine, pa je Moskva prisiljena da alocira sredstva iz tajnog fonda, i to čak 60 milijardi dolara

Rusija je u poslednjih šest dana, koliko traju napadi na Islamsku državu u Siriji, u tu zemlju poslala na stotine vojnih trupa, borbenih aviona, helikoptera, tenkova i teške artiljerije, kao odgovor za zahtev predsednika Bašara al-Asada. Ruski predsednik Vladimir Putin alocirao je čak 60 milijardi dolara iz tajnog fonda kako bi ubrzao gomilanje svoje vojske na sirijskoj granici, usprkos činjenici da i ruska ekonomija polako tone.

Zapad je nametnuo Rusiji sankcije od aprila prošle godine, zbog navodne potpore proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine, a one su koštale Rusiju najmanje 40 milijardi dolara. Vrednost rublje od tog trenutka pada, kao i cene nafte, a milijarde dolara vredna imovina napustila je zemlju.

Ruska ekonomija je u recesiji, za koju se predviđa da će trajati do kraja 2016. godine. Moskva je u 2014. godini iz budžeta za odbranu potrošila 84 milijarde dolara,prema podacima Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu, što je treći najveći budžet nakon Kine i Sjedinjenih Američkih Država, a u prva tri meseca ove godine Putin je već potrošio čak pola svog budžeta za celu godinu.

Foto: Tanjug/AP/RIA-Novosti

Foto: Tanjug/AP/RIA-Novosti

Zbog sankcija nametnutih od strane zapadnih zemalja, Moskva je prisiljena da alocira sredstva iz tajnog fonda, i to čak 60 milijardi dolara. Ovaj novac je deo federalnog budžeta, ali nije namenjen ni za jednu određenu svrhu.

I dok je Putin dosad bio uspešan u pokretanju ruske ekonomije, i nada se da će trošenje na odbranu pomoći da se još jednom pokrene, stručnjaci upozoravaju na lekciju koju je Rusija već jednom naučila tokom rata u Avganistanu, koji je “obezglavio” rusko poslovanje.

Stručnjak za finansije Igor Sutjagin je komentarisao otkuda Putinu toliko novca za vojne intervencije u Siriji.

- Rusija koristi novac iz budućnosti jer, umesto da novac koji sada poseduje ulaže u vredne projekte, Putin sada troši taj novac. Kremlj veruje da sada može rešiti ovaj problem, a potom će se ekonomija nekim čudom oporaviti, zbog porasta cene nafte. To i nije nemoguć scenario, u Kremlju se nadaju da će, ako budu uspešni u Siriji i oslobode strateški važne položaje, cena nafte opet skočiti, što će pomoći oporavku njihove ekonomije – kaže Sutjagin i dodaje da je politika Kremlja kratkovida, odnosno da podrazumeva rešavanje postojećih problema, a ne razmišljanje o budućima.

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Njemu je postavljeno pitanje šta smatra da je konačni cilj koji Putin želi postići ulaganjem tolike svote novca u intervenciju u Siriji.

– Teško je govoriti o konačnom cilju, jer ne postoji jasna strategija. Zadrži li se Rusija u Siriji do decembra, zapadne zemlje vrlo će teško produžiti sankcije nametnute zbog krize u Ukrajini, budući da neće hteti da nanesu štetu svom savezniku u borbi protiv Islamske države. A budu li sankcije ukinute, to će uvelike pomoći ruskoj ekonomskoj situaciji – objašnjava Sutjagin.

 

(Telegraf.rs/ Izvor: aljazeera.com)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u