Politika

PUTIN POSLAO OŠTRU PORUKU ZAPADNIM MOĆNICIMA: Srbiju više niko ne sme da pipne!

Objavljeno: 06.12.2016 | 11:47Izvor: medio.rs

Pozicija Rusije je ojačala, pa Zapad mora da se pridržava međunarodnog prava i poštuje interese Moskve. Neću dozvoliti da se ikad ponove strahote poput bombardovanje Srbije 1999, upozorio je šef Kremlja

Srbiju više niko ne sme da pipne, upozorio je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je juče u intervjuu za rusku televiziju NTV rekao da je pozicija Rusije u svetu danas toliko ojačala da Zapad mora da se pridržava međunarodnog prava i poštuje interese Moskve, te da neće dozvoliti da se ikad ponove strahote poput bombardovanja Srbije 1999.

Vraća se ravnoteža

Putin je izjavio da pokušaj Zapada, prvenstveno SAD, da stvori jednopolarni svet nije uspeo.

Pokušaji nekih sila da svet kreiraju po svom ukusu su propali. Sa rastom ruske moći ravnoteža u svetu se polako vraća. Već živimo u drugačijim vremenima. Rusija se uvek zalagala za poštovanje tuđih interesa prilikom odbrane svojih. Po tom principu nameravamo da izgradimo odnos sa svojim stranim partnerima - naveo je šef Kremlja.

Prema njegovim rečima, glas Moskve doskoro niko nije želeo da sluša jer je imala ograničene mogućnosti da utiče na situaciju.

Naš stav je oduvek bio jasan. Ne može se ništa raditi bez dozvole - bez rezolucija UN, bez odobrenja međunarodne zajednice. Treba poštovati tuđe zakone i međunarodno pravo, ne mešati se u unutrašnje stvari drugih zemalja bez mandata UN. Međutim, Zapadu to nije odgovaralo, zbog čega nije želeo da nas čuje - smatra ruski predsednik.

Kako je istakao, posle godina takvog ponašanja ispostavilo se da njihov način nije rešio nikakve probleme, već je samo doneo haos.

Problemi u Siriji i uopšte na Bliskom istoku obili su se o glavu istim onima koji su započeli ratove u bivšoj Jugoslaviji, intervenisali protiv bosanskih Srba 1995. u BiH, bombardovali Srbiju 1999. bez odobrenja UN, otcepili Kosovo od Srbije, ušli u Irak i Avganistan, izveli takozvano Arapsko proleće, napali Libiju 2011... - podsetio je Putin.

SAD su krive

Ruski predsednik je, međutim, naglasio da se takve stvari više neće ponavljati jer je moć Rusije u međunarodnoj areni porasla.

Nekada nisu hteli da nas slušaju. Čuli su samo jake i agresivne glasove. Ta situacija se sada menja. Nije tajna i mislim da je svima jasno da su sada mnogi naši partneri privrženiji poštovanju međunarodnog prava, i to samo zato što se ponovo uspostavlja ravnoteža sila u svetu - zaključio je Putin.

Inače, ruski lider odavno kritikuje Zapad zbog zanemarivanja interesa drugih zemalja u svetu i zbog nepoštovanja međunarodnog prava. Međutim, svetskim liderima se u pamćenje najviše urezao Putinov vizionarski govor iz 2007. na konferenciji o globalnoj bezbednosti u Minhenu.

Tada je kritikovao jednopolarnost u međunarodnim odnosima, kriveći za to SAD.

Optužio je Vašington da provocira novu trku u nuklearnom naoružanju, širi NATO u Evropi, koristi brutalnu vojnu silu bez mandata UN i stvara probleme na Bliskom istoku, koji bi mogli da dovedu do jačanja islamskog ekstremizma.

Sve što je Putin tada rekao ispostavilo se kao tačno, što su na kraju mnogi svetski državnici i priznali.

Ako je Tramp pametan, brzo će shvatiti

Vladimir Putin polaže nade da će novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp brzo shvatiti kako svet treba da funkcioniše.
- Tramp je bio trgovac i preduzetnik. Danas je državnik, predsednik SAD, jedne od vodećih zemalja sveta, jedne od vodećih ekonomija sveta i vodeće vojne sile. S obzirom na to da je bio uspešan u biznisu, verujem da je pametan čovek. Stoga, ako je zaista pametan, znači da će potpuno i dovoljno brzo shvatiti novi nivo odgovornosti. Polazimo od toga da će delovati upravo sa te pozicije - rekao je ruski lider.

INFORMER.RS

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u