Politika

PUTIN BACA VAKUUM BOMBE NA ISIS I PORUČUJE: Osvetiću ubijenog ambasadora i ISTREBIĆU TE ĐAVOLE!

Objavljeno: 21.12.2016 | 22:46Izvor: medio.rs

Posle jezivog zločina u Ankari ruski lider naredio da se Islamska država izbriše sa lica zemlje: Istrebiću te đavole iz ISIS, poručio Putin bliskim saradnicima

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin naredio je, posle jezivog ubistva ruskog ambasadora Andreja Genadijeviča Karlova u Ankari, totalni obračun sa džihadistima Islamske države (ISIS), potvrđeno je juče u Moskvi.

Naši odlično obavešteni diplomatski izvori bliski Kremlju navode da je Putin najbližim saradnicima naložio da se na ISIS udari svim sredstvima, pa i termobaričnim, takozvanim vakuum bombama, najmoćnijim konvencionalnim oružjem kojim raspolaže ruska vojska.

Putin je doslovce svojim najbližim saradnicima, ministru odbrane Sergeju Šojguu i šefu diplomatije Sergeju Lavrovu rekao: Istrebiću te đavole iz ISIS! - prenosi izvor Informera.

Od toga nema odbrane

Termobarična vakuum bomba je bomba koju na svetu ima jedino Moskva, a na Zapadu je zovu i "ocem svih bombi" jer bukvalno uništava sve što diše u prečniku od najmanje 600 metara stotina metara.

Putinova namera je, kako prenosi sagovornik Informera, da ovim razornim oružjem s lica zemlje bukvalno zbriše islamiste u Raki, Ilbidu i drugim njihovim uporištima.

Mučko ubistvo ambasadora Karlova u Turskoj kap je koja je prelila čašu. Putin se ranije donekle suzdržavao. Svojevremeno nije toliko žestoko odgovorio na obaranje ruskog aviona i ubistvo pilota na granici Turske i Sirije, ali sada više nema ni zrno tolerancije. Naredio je da se što pre svim silama, pa i vakuum bombama udari pre svega po Raki kako bi se ISIS zatro u korenu. Džihadisti i njihovi sledbenici ovog puta su otišli stvarno predaleko i budite uvereni da se Putin neće libiti da ih napadne iz najmoćnijeg oružja današnjice - prenosi naš izvor i dodaje da protiv vakuum bombi praktično ne postoji odbrana:

Ove bombe su stravično razorne, bukvalno dezintegrišu sve u prečniku od 600 metara od mesta udara, a jačina eksplozije je 44 tone TNT! Za razliku od nuklearnih bombi, one ne zagađuju okolinu i ne narušavaju eko-sistem. Nose ih avioni "tupoljev", koji imaju jako veliki domet. Protiv takvog oružja ISIS prosto nema šanse da opstane - kaže sagovornik Informera.

Profesor Fakulteta bezbednosti Milan Milajkovski kaže da Putin promišljeno ratuje i da bi korišćenje vakuum bombi u Raki dovelo do "totalnog čišćenja" Sirije od terorista.

Ruska avijacija i Asadova vojska uz pomoć Hezbolaha i Irana mogli bi to da sprovedu i da džihadistima nanesu ogromne gubitke, od kojih se nikad ne bi oporavili... Takav Putinov postupak bio bi jasan signal Zapadu da je vreme da promeni politiku prema ISIS i zajedno s Rusijom krene u konačni obračun s teroristima u Iraku. A ne da, kao nedavno, obezbeđuje bezbedan prolaz za 5.000 džihadista iz Mosula u Siriju - ističe Mijalkovski.

Sa njim je saglasan i bezbednosni stručnjak Dževad Galijašević, koji napominje da je, ako se želi uništenje ISIS, potrebno napraviti šire partnerstvo Zapada i Istoka.

Vreme je da Amerikanci krenu u pravi obračun s teroristima, a ne da prave samo medijske predstave od toga. Al Kaida, Nusra front i ISIS moraju biti poraženi na Bliskom istoku i zato je važno da SAD pomognu Rusima u borbi protiv njih. Nije slučajno ubijen ruski ambasador i zato sam siguran da će Rusija žestoko kazniti džihadiste - podvlači Galijašević, uz opasku da sumnja da će Putin iskoristiti vakuum bombe za napad na Raku, zbog civila u blizini.

Bolje uzdržati se

Spoljnopolitički komentator "Politike" Boško Jakšić, na drugoj strani, tvrdi da bi svako intenziviranje sukoba samo pogodovalo ISIS.

Mnogo je pametnija politika uzdržavanja, kao što je bilo prilikom obaranja ruskog aviona. Deluje da je atentat na Karlova zaista izvršio radikalni islamista, zadojen mržnjom, mada to svaka strana sad zloupotrebljava i povezuje sa svojim neprijateljima. Rusija tvrdi da iza toga stoji NATO, a Erdogan da je to u vezi sa Gulenom, iako bi bolje bilo da se svi ujedine protiv ISIS kao vrlo moćnog neprijatelja - zaključuje Jakšić. 

Otac svih bombi

* proizvodnja: 2007.
* težina: 7,1 tona
* tip: termobarična bomba
* jačina eksplozije: 44 tone TNT
* prečnik uništenja: 600 metara
* broj bombi u ruskom arsenalu: 100 komada

Šta je vakuum bomba i kako razara

* četiri puta jača od američke bombe, nekada najjače "majke svih bombi", koja radi na istom principu
* dizajnirana tako da može usmrtiti više ljudi nego bilo koje drugo klasično oružje
* bomba se detonira u vazduhu
* prva detonacija raspršuje u vazduh zapaljive kapljice, koje grade eksplozivni oblak
* potom sledi njihovo paljenje i nastaje vatrena stihija koja pojede sav kiseonik i stvori vakuum
* zatim se širi udarni talas koji ima drastično veću razornu moć od neraspršenog eksploziva
* većinu štete nanose supersonični udarni talas i ekstremno visoka temperatura
* iza nje ostaju spaljena zemlja i ruševine, ali se ne narušava ekološki sistem

INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u