Politika

NEMA VIŠE AJFONA: Upozorenje iz Pekinga: Ako Tramp krene na Kinu, onda je NAIVNA BUDALA

Objavljeno: 15.11.2016 | 00:31Izvor: Blic

Novi predsednik SAD Donald Tramp je naivna budala ukoliko pokrene trgovinski rat protiv Kine. Ovako je na kampanjske pretnje republikanca odgovorio "Global tajms", jedan od kineskih državnih medija.

Tokom turbulentne kampanje za mesto u Beloj kući, Tramp je nekoliko puta oštro napadao Kinu, optužujući "zmaja sa istoka" da krade poslove običnim Amerikancima. Republikanac je tada zapretio da će "kazniti Peking" tako što će uvesti porez od 45% na uvoz kineskih proizvoda, a tu državu zvanično optužiti da je "valutni manipulator".

- Kada to budem uradio, onda će prestati da varaju. Oni su najveći lopovi u istoriji sveta - rekao je Tramp na predizbornom mitingu u avgustu.

Nakon telefonskog razgovora Donalda Trampa i Sija Đinpinga, objavljeno je da su dvojica lidera razmenila "reči podrške i razumevanja". Međutim, "Global tajms", koji je prema tvrdnjama "Gardijana" pod kontrolom Komunističke partije Kine, nije zaboravio Trampove oštre reči tokom kampanje.

- Ako Tramp uništi naše trgovinske dogovore, ogroman broj američkih kompanija pretrpeće nesagledivu štetu. Na kraju, to će rezultovati time da će ga celokupna svetska i američka javnost optužiti za nemar, neznanje i nesposobnost - navele su novine u komentaru.

"Global tajms" navodi da bi bilo kakve nove tarife izazvale kontramere Kine, po sistemu "milo za drago".

- Prestali bismo da poručujemo "boinge". Umesto toga bismo se odlučili za "erbas". Umesto "ajfona" kupovali bismo i proizvodili neke druge telefone, a uvoz soje i kukuruza iz SAD bi bio zaustavljen. Kina takođe može da ograniči broj svojih studenata u SAD, a znamo koliko im oni znače. Jednostavno, otežavanje stvari Kini ne bi bio dobar politički potez za Trampa - upozorava list.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova koristilo je blažu terminologiju kako bi upozorilo Trampa o mogućim konsekvencama sukoba sa Pekingom.

- Verujem da će bilo koji američki političar, ukoliko uzima u obzir interese sopstvenog naroda, usvojiti politiku koja je u skladu sa ekonomskom i trgovinskom saradnjom SAD i Kine - rekao je prošle nedelje portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lu Kang.

Politički analitičari iz SAD i Kine slažu se u jednom: zvaničnici iz Pekinga i dalje ne znaju šta bi pobeda Donalda Trampa mogla da znači za odnose dve najveće svetske ekonomske sile. Činjenica je da je predizborna retorika jedno, a praksa drugo, kao i to da bi Amerika u slučaju da se Trampove pretnje iz kampanje ispune, podjednako naškodila kako Kini, tako i sebi.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u