Politika

ČOVEK KOGA SE PUTIN NAJVIŠE PLAŠI: Jedino on može da digne Rusiju na noge i porazi ga na izborima (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 18.11.2016 | 00:15Izvor: Telegraf.rs

Veći deo opozicije smatra ga za najperspektivniju i najharizmatičniju nadu za budućnost Rusije, a "Vol strit žurnal" ga je proglasio 2012. godine kao "čoveka kojeg se Vladimir Putin najviše plaši"

Vođi ruske opozicije i ošrom kritičaru Kremlja, Alekseju Navalnom poništena je presuda za kaznu od pet godina uslovne, a to je dalo nadu protivnicima Vladimira Putina da bi on na predsedničkim izborima 2018. godine mogao da pobedi sadašnjeg ruskog predsednika.

Aleksej Navalni je advokat, politički i finansijuski aktivista i političar. Od 2008. je dobio na značaju u Rusiji, domaćih i stranih medija, kao kritičar korupcije i predsednika Putina. Organozovao je velike demonstracije promovišući demokratiju i napadajući korupciju u politici, Putina i njegove saveznike.

“Vol strit žurnal” ga je proglasio 2012. godine kao “čoveka kojeg se Vladimir Putin najviše plaši”.

Samoproklamovani nacionalistički demokrata, Navalni se pre tri godine kandidovao na izborima za gradonačelnika. Dobio je 27 odsto glasova i završio na drugom mestu iza Putinovog čoveka, Sergeja Sobjanina. Dobio je više glasova nego što su analitičari predviđali, ali su on i njgovi saradnici insistirali da je broj još veći i da je došlo do izborne prevare.

Foto: AP/Tanjug

 

Navalni je došao do izražaja preko svog bloga, na sajtu LiveJournal, koji je i dalje njegov primarni način komunikacije s javnošću. Koristio je svoj blog da napadne Putina i njegove saveznike, da organizuje političke demonstracije, postavljao je dokumenta prljavih poslaova predsednika i njegovih bliskih ljudi, i promovisao svoju kampanju.

Aktivan je bio i u drugim medijima, a u jednom radio intervjuu opisao je rusku vladajuću stranku, Jedinstvene Rusija, kao partiju “prevaranata i lopova”, koji je ubrzo postao popularan epitet.

Navalni je nekoliko puta hapšen od strane ruske vlasti, najozbiljnije je bilo 2012. kada su ga federalne vlasti optužile u tri slučajeva za proneveru i prevaru. Sve ove tužbe su odbačene. U julu 2013. godine osuđen je za proneveru i dobio je pet godina rada u korektivnom centru.

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Ruski Memorijlani centar za ljudska prava proglasio ga je političkim zatvorenikom.Zatvorska kazna je suspendovana u oktobru iste godine. U februaru 2014. godine, Navalni i njegov brat su gonjeni zbog pronevere, a on je morao da bude u kućnom pritvoru i mogao je komunicira samo sa svojom porodicom.

U decembru 2014. sa svojim saradnikom je osuđen za proneveru i dobio je uslovnu kaznu u trajanju od 3,5 godine.

Veći deo opozicije smatra ga za najperspektivniju i najharizmatičniju nadu za budućnost Rusije, a da li će uspeti da pobedi Putina na predsedničkim izborima 2018. godine, ostaje nam da vidimo.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u