Društvo

Znate li koliko je težak Mlečni put?

Objavljeno: 30.07.2014 | 19:59Izvor: Telegraf.rs

Grupa stručnjaka sa Univerziteta u Edinburgu prvi put je precizno izračunala masu galaksije u kojoj se nalazi i naš sunčev sistem. Ispostavilo se da Mlečni put ima upola manju masu od susedne galaksije Andromeda, koja ima sličnu spiralnu strukturu kao i naša

Naša galaksija, Mlečni put, je lakša nego što se dosad mislilo, rezultat je najnovijeg istraživanja britanskih naučnika. Grupa stručnjaka sa Univerziteta u Edinburgu prvi put je precizno izračunala masu galaksije u kojoj se nalazi i naš sunčev sistem.

Ispostavilo se da Mlečni put ima upola manju masu od susedne galaksije Andromeda, koja ima sličnu spiralnu strukturu kao i naša.

Foto: hdwallpapers.in

Foto: hdwallpapers.in

- Sumnjali smo da je Andromeda masivnija od Mlečnog puta, a merenje te dve galaksije predstavljalo je pravi izazov – rekao je vođa studije dr Horhe Penarubija, prenosi AFP.

Istraživanje je pokazalo da višak mase Andromede otpada na tamnu materiju, nedovoljno istraženju, nevidljivu supstancu koja čini veći deo galaksija.

Stručnjaci smatraju da Mlečni put sadrži otprilike upola manje tamne materije od susedne galaksije, premda obe imaju slične dimenzije.

Foto: flickr/chipdatajeffb

Foto: flickr/chipdatajeffb

Mlečni put i Andromeda su dve najveće galaksije u takozvanoj lokalnoj grupi, skupu od tridesetak gravitaciono povezanih galaksija.

Devedeset odsto materije u obe galaksije je nevidljivo, a dosad naučnici nisu bili u stanju da dokažu koja je veća.

Ranijim istraživanjima je jedino bilo moguće izračunati masu središnjeg dela galaksije, dok je novom studijom utvrđeno koliko je nevidljive materije sadržano u njenim spoljnim delovima.

Printskrin: Youtube/NASA Jet Propulsion Laboratory

Printskrin: Youtube/NASA Jet Propulsion Laboratory

Istraživači kažu da će im ova studija pomoći u razumevanju strukture tih spoljnih oblasti.

Studija je objavljena u časopisu Kraljevskog astronomskog društva (MNRAS).


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u