Društvo

ZAVIRITE U TALIBANSKU TVRĐAVU STRAHA: Ovde deca postaju mudžahedini

Objavljeno: 21.10.2014 | 12:55Izvor: Kurir

Kada je ugledao dečačića kako se igra kalašnjikovim, novinar ga je pitao šta će da radi s tom puškom, a mališan je odgovorio: Ubijaću ljude.

Novinar BBC dokumentarnog programa “Panorama” Nagijeb Haja posetio je talibansko uporište, udaljeno oko sat vremena vožnje od prestonice. Dolina Tangi je udaljena 97 kilometara od Kabula, u provinciji Vardak, poprištu nekih od najžešćih borbi između NATO i talibana proteklih godina.

Kada je ugledao dečačića kako se igra “kalašnjikovim”, novinar ga je pitao šta će da radi s tom puškom, a mališan je odgovorio: “Ubijaću ljude”.

Potom ga je upitao zašto ga snima, a na odgovor novinara da to radi jer sedi sa puškom, dečak mu je rekao "Onda se pripazi, upucaću te. Moj otac će doći i prebiti te".

Otac je ponosno dodao da se nada da će mu sin “postati pravi mudžahedin”.

Samozvani talibanski vođa u ovoj oblasti Said Rahman (27), poznat kao Guverner Badri, je još kao tinejdžer počeo da se bori protiv međunarodnih snaga predvođenih Amerikom koje su 2001. godine svrgnule talibane s vlasti. On kaže da će nastaviti da se bori sve dok Amerikanci ne napuste zemlju i da želi da proširi islamsku vladavinu na ceo Avganistan.

On tvrdi da talibani ne moraju da “nameću” svoju viziju, mada su mnogi Avganistanci protiv grupe i njenih nasilnih metoda.

- Ovo je muslimanski narod i želi islamsku vladu. Zapadnjaci neće islamsku vladu ovde. Oni koje nas se plaše i koje ubijamo neprijatelji su ove zemlje - kaže Guverner Badri.

Sa vrha brda se vidi baza avganistanske vojske, čiji portparol tvrdi da vojska ima punu kontrolu nad provincijom Vardak. Talibanske snage se čak i danju ipak slobodno kreću u Dolini Tangi. Guverner Badri kaže da avganistanski vojnici retko izlaze, osim u konvojima teško naoružanih vozila.

Uticaj talibana najviše dolazi do izražaja u školama, među kojima je i “Imam Abu Hanifa”, koja ima oko 50 nastavnika i 1.400 učenika. Talibani su se pobrinuli da se najveća pažnja posveti veronauci. Nastava se odvija prema talibanskom programu, uprkos činjenici da je finansira vlada u Kabulu, a veliki deo sredstava u budžetu za obrazovanje potiče sa Zapada.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u