Društvo

(VIDEO) PRETI NAM POTOP: Sunce prži na Antarktiku, temperature i do 20 stepeni!

Objavljeno: 02.03.2017 | 18:23Izvor: Kurir

Članovi argentinskog Istraživačkog centra smeštenog blizu severnog vrha Antarktika u poslednje dve godine zabeležili su rekordno visoku temperaturu od 17,5 Celzijusa, saopštila je UN agencija za klimatske promene.

Baza Eksperanca 24. marta 2015. godine evidentirala je temperaturu od 17,5 Celzijusovih stepeni, objavila je Svetska meteorološka organizacija (WHO), posle obrade podaka s područja celog Antarktika čija je svrha evidentirati i istražiti globalno otopljavanje i temperaturne promene u budućnosti.

 

 

"Proverom maksimalnih i minimalnih temperatura stvaramo sliku o vremenu i klimi na jednoj od krajnjih granica naše planete", rekao je Majkl Sparov, koji sa Svetskom meteorološkom organizacijom sponzoriše Svetski program o istraživanju klimatskih promena.

Količina leda na Antarktici procenjuje se na oko 30 miliona km3, što je oko 90 posto ukupne količine leda, odnosno vode na Zemlji. Kad bi se led otopio visina mora podigla bi se za oko 60 metara, zbog čega su naučnici na oprezu i prate i najmanje promene.

Rekordno visoka temperatura ranije je na području Antarktike izmerena 30. januara 1982. i iznosila je 19,8 Celzijusa.

Najviša ikad izmerena temperatura izmerena je na Antarktičkom platou, na više od 2.500 metara 28. decembra 1980. i iznosila je 19,4 Celzijeva stupnja.

Najniža dosad izmerena temperatura izmerena je 21. jula 1983. u području tadašnje sovjetske stanice Vostok  i iznosila je -89,2 Celzijusovih stepeni.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u