Društvo

VEROVALI ILI NE! EGIPATSKI ZVANIČNIK ŠOKIRAO SVET: Tom i Džeri su krivi za nastanak ISIS!

Objavljeno: 06.05.2016 | 22:21Izvor: medio.rs

Šef nacionalnog informativnog servisa u Kairu Salah Abdel Sadek tvrdi da je čuveni crtać pun nasilja, koje ohrabruje ekstremizam i uči decu da je prihvatljivo raznositi ljude eksplozivom

Crtani film "Tom i Džeri" kriv je za nastanak Islamske države (ISIS), tvrdi šef egipatskog nacionalnog informativnog servisa Salah Abdel Sadek. On kaže da je čuveni crtać pun nasilja, što ohrabruje ekstremizam i uči decu da je u redu dizati ljude u vazduh.

Crtani to nasilje prikazuje kao zabavu, što mozak gledalaca onda registruje kao nešto potpuno normalno
Salah Abdel Sadek

I filmovi su krivi

Sadek je šokantne tvrdnje izneo u utorak na tribini Univerziteta u Kairu pred nekoliko stotina studenata.

Tom i Džeri doprineli su tome da deca pomisle kako je nasilje prirodan deo života. Crtani to nasilje prikazuje kao zabavu i šalje poruku: Da, mogu ga da udarim... i mogu da ga raznesem eksplozivom. Mozak gledalaca to onda registruje kao nešto potpuno normalno- rekao je Sadek.

On je dodao da su za nastanak najsurovije terorističke grupe u istoriji delimično krive i video-igre, ali i akcioni filmovi.

Sve je to puno nasilja. Mladi danas imaju običaj da satima igraju te igrice na kompjuterima, a nakon što završe osećaju se srećno i ispunjeno. One takođe šalju poruku da je nasilje potpuno u redu i krive su za ovo što se danas dešava širom arapskog sveta. A sve počinje iz ranog detinjstva sa Tomom i Džerijem - uveren je Sadek.

Sledi cenzura

Prema navodima sajta "Egyptian Streets", koji je preneo izlaganje šefa nacionalne TV, vlada u Kairu još nije cenzurisala crtać "Tom i Džeri", niti je uvela zabranu na video-igrice.

Najčuveniji mačak i miš na svetu

- tvorci crtanog filma "Tom i Džeri" su crtači Vilijam Hana i Džozef Barbera
- prvi crtać su napravili još 1940.
- do 1957. za producentsku kuću "Metro-Goldvin-Mejer" (MGM) uradili su 114 crtaća, za koje su dobili čak sedam Oskara
- nakon toga producentska kuća MGM nastavila je bez Hana-Barbere da pravi čuveni crtani

Međutim, kako sajt naglašava, nije isključeno da će nadležni, nakon komentara egipatskog zvaničnika, to možda i uraditi.

Ovo, inače, nije prvi put da su se čuveni mačak Tom i miš Džeri našli na udaru kritika zbog nasilja. Poslednjih godina se vode žestoke polemike o tome da li je ovaj crtać, koji je sedam puta nagrađivan Oskarom, pogodan za decu ili ne.

Protivnici crtanog tvrde da mališani postaju agresivniji gledajući Toma i Džerija, koji šalju negativnu poruku. S druge strane, poštovaoci tih likova objašnjavaju da je u pitanju samo običan animirani film, da mu je osnovna funkcija da zabavi i ništa više od toga.

INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u