Društvo

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) STRAŠNA POŠAST STIŽE SA BLISKOG ISTOKA! ISIS širi zarazu, opaka bolest izaziva ŽIVE RANE NA KOŽI!

Objavljeno: 30.05.2016 | 11:18Izvor: medio.rs

Kožna bolest raspadanja koja izaziva otvorene rane, teško disanje i krvarenje iz nosa hara Sirijom, a proširila se Bliskim istokom, nakon raseljavanja miliona ljudi iz regije koja je pogođena ratom.

Tzv. "Cutaneous leishmaniasis" je kožna bolest koja se prenosi preko ujeda muva ("sendflay") koje žive u peščanim regijama.

Ova bolest može da dovede do trajnih ožiljaka, često na licu. Izaziva otvorene rane na koži, otežano disanje, krvarenje iz nosa i teško gutanje.

Rat je u potpunosti uništio medicinske ustanove u ovoj zemlji, hiljade zdravstvenih radnika je ubijeno. Ovo, zajedno sa nedostatkom vode, napravilo je plodno tlo za napredovanje bolesti.

Doktor Valid al Salem, savetnik iz Saudisjkog ministarstva zdravlja zajedno sa drugim naučnicima sa Oksforda i iz Livepulske škole za tropske bolesti, su napravili mape koje pokazuju rasprostranjenost ove zaraze i tzv. "peščane muve", kao i jasnu korelaciju između izbegličke populacije i bolesti, piše "Nature Middle East".

Ranije je Crveni krst potvrdio da su za širenje zaraze takođe odgovorna i tela koja se raspadaju na ulicama. Međutim, ovu tezu su pobili naučnici koji se bave tropskim bolestima.

Bolest se sada proširila i u susedne zemlje, Tursku, Jordan i Liban.

U periodu između 2000. i 2012. godine bilo je samo 6 prijavljenih slučajeva ove bolesti u Libanu, a do 2013. čak 1033, od kojih oko 96 odsto među raseljenim sirijskim izbeglicama, prema podacima Libasnkog Ministarstva zdravlja, piše "Daily Mail".

emro.who.int

Postoji bojazan da bolest ne dođe i do Evrope, navodi britanski list.

- Situacija je loša. Bolest se dramatično proširila Sirijom. Kad vas ujede ova muva, to je nalik ujedu komarca. Treba od 2 do 6 meseci da se infekcija ispolji. Pa je tako neko ujeden u Siriji, a tek nakon npr. dva meseca kad je otputovao u Tursku, infekcija mu se ispoljila -navodi doktor Velid Al Salem.

Ova kožna bolest je jedna od 17 tropskih bolesti koja je okarakterisan kao "zapostavljena" od strane Svetske zdravstvene organizacije.

View image on Twitter

U Siriji je prema Ministarstvu zdravlja broj obolelih skočio sa 23.000 na 41.000 do 2013. godine, a brojka je u stalnom porastu.

U borbi protiv ove bolesti, naučnici pozivaju da kontrole zdravlja izbeglica u kampovima budu na veoma visokom nivou i da migranti budu pod strogim lekarskim nadzorom, kako ne bi došlo do daljeg širenja.

Trenutno američki "Sabin institut" radi zajedno sa Univerzitetom Saudijske Arabije na razvoju vakcine protiv ove bolesti, navodi "Nature Middle East".

Informer.rs


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u