Društvo

U TOKU JE ŠESTO IZUMIRANJE ŽIVOTA NA ZEMLJI: Pogađajte ko je glavni krivac!

Objavljeno: 27.07.2014 | 13:58Izvor: Telegraf.rs

Verovali ili ne, ali gubitak i najmanje bube može uništiti ceo ekosistem tvrde naučnici

Ljudi ima dvostruko više nego pre 35 godina, a broj nekih životinja, poput pauka, leptira i crva, manji je za 45 odsto. Verovali ili ne, ali gubitak i najmanje bube može uništiti ceo ekosistem tvrde naučnici.

Istrebljenje životinja uzrokovano gubitkom prirodnog staništa i globalno narušenom klimom znači da je u toku šesto masovno izumiranje života naZemlji, pokazalo je nekoliko studija objavljenih u magazinu ”Science”.

- Šokirani smo otkrićem jer smo mislili da su beskičmenjaci otporniji od većih životinja – rekao je Ben Kolen s britanskog univerziteta.

U 500 godina izumrle su 322 vrste. Iako su velike, “fotogenične” vrste, kao što su tigrovi, nosorozi, pande, u centru pažnje, istražitelji kažu kako gubitak najmanje bube može promeniti ekosistem o kom zavise ljudi. 

Za svako izumiranje do sada bio je kriv meteor, a sada je to čovek.

Do sada je bilo pet masovnih izumiranja u istorije Zemlje uzrokovanih sudarima sa meteorima. Pre 66 miliona godina, jedno izumiranje ubilo je sve dinosaure zajedno sa tri od četiri vrste na Zemlji. Pre 252 miliona godina “Veliko umiranje” pokosilo je oko 90 odsto vrsta.

Naučnici procenjuju kako će devet od deset vrsta nestati. 

Ipak, ima nade. Studija, koju je objavio Filip Sedon, tvrdi kako se može postići napredak ako se cela vrsta rekolonizira na područje iz kojeg je nestala. 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u