Društvo

ŠTEDNJA: Evropa zabranjuje jake fenove i kuvala

Objavljeno: 30.08.2014 | 09:54Izvor: Kurir

Posle prestanka prodaje usisivača jačih od 1.600 vati, van upotrebe se stavlja još tridesetak električnih artikala velike snage

BEOGRAD - Nakon zabrane prodaje usisivača jačih od 1.600 vati, koja stupa na snagu1. septembra, Evropska unija razmatra ograničavanje upotrebe još tridesetak malih kućnih aparata velike snage. Među njima su i fenovi za kosu, kosilice za travu i kuvala za vodu, a sve sa ciljem smanjenja potrošnje električne energije.

Racionalna potrošnja

Da Srbija ne bi postala deponija za sve te zastarele aparate, neophodno je da naše vlasti što pre usklade standarde s evropskim, upozoravaju udruženja za zaštitu potrošača.
- Ograničenje proizvodnje i upotrebe aparata velike snage jasno govori da se svi mi kao potrošači ponašamo neracionalno prema potrošnji električne energije. 

Zato su sasvim opravdane ovakve evropske regulative, i njih bi trebalo što pre da uvedu i domaće vlasti, bez čekanja da Srbija postane punopravni član EU. Bez toga preti opasnost da naše tržište postane deponija za robu zabranjenu u Uniji - rekao je za Kurir Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

On objašnjava da će se s prestankom korišćenja zabranjenih aparata potrošači preusmeriti na korišćenje savremenijih aparata, koji, pored uštede energije, omogućuju i kvalitetniju uslugu.
- Otuda NOPS preporučuje upotrebu kućnih aparata, elektronske i bele tehnike s oznakom „enerdži star“, koja poseduje novu tehnologiju za štednju energije - zaključio je Papović.

Efikasnost

Inače, evropski mediji pišu da je na zahtev Evropske komisije sprovedena studija koja je pokazala da bi snaga fenova za sušenje kose mogla da se smanji za 30 odsto, ali i da bi se, pored fenova, kosilica i kuvala za vodu, na udaru zabrane radi štednje moglo naći još tridesetak električnih aparata. Kritičari ove studije kažu da bi zbog smanjenja snage sušenje kose trajalo duže, tako da bi ušteda energije bila neizvesna. Podsetimo, u Uniji su trenutno zakonskom regulativom obuhvaćeni televizori, mašine za pranje veša, frižideri i usisivači, ali ne i manji aparati. EU je odlučila da do 2030. godine smanji potrošnju struje za 30 odsto.

USKLAĐUJEMO STANDARDE

Ministar trgovine Rasim Ljajić ističe za Kurir da EU novim uredbama propisuje veće zahteve za uštedom energije, ali da su potpuno bezbedni i oni kućni aparati koji su dosad proizvedeni:
„Doneli smo više pravilnika koji su usaglašeni sa zahtevima EU u pogledu energetske efikasnosti za televizore, frižidere i druge aparate. U obavezi smo da propišemo i implementiramo sve novine i izmene. Međutim, kao i u EU, mora se dati prelazni period proizvođačima.“


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u