Društvo

Sportista napisao dirljivu poruku devojci ne sluteći da će dan kasnije izgubiti život

Objavljeno: 27.09.2016 | 14:48Izvor: 24sata.rs

Hoze Fernandez, bacač Majami Marlinsa, samo nekoliko dana pre tragedije u kojoj je izgubio život otkrio je na Instagramu da će on i njegova devojka Karla Mendoza po prvi put postati roditelji.

U dirljivoj poruci otkrio je koliko je uzbuđen zbog činjenice da će postati otac.

"Spreman sam da stignem tamo kuda će nas ovo putovanje odvesti. Presrećan sam što te imam u svom životu", napisao je ispod crno-bele slike na kojoj Karla mazi svoj trudnički stomačić.

Međutim, u subotu je život 24-godišnjeg sportiste poreklom sa Kube prerano ugašen. Njegov čamac udario je u nasip kod Majami biča, a u nesreći je stradalo još dvoje ljudi.

Nije precizno utvrđeno vreme kad se nesreća dogodila, ali nadležni su olupinu broda pronašli nešto posle 3 sata ujutro.

U nedelju sportisti širom Amerike odali su počast Fernandezu, a mnogi bejzbol timovi održali su minut ćutanja pre početka mečeva. 

Izjave saučešća stizale su sa svih strana, a čak se oglasila i legenda Toni Perez, inače funkcioner u Marlinsima i rođeni Kubanac.

- Mogu samo da vrištim u neverici. Hoze je osvojio srca svih nas. Osećam kao da sam izgubio sina - rekao je Perez. 

Herojska biografija Hernandeza čini njegovu smrt još više tužnom.

Kao tinejdžer uspeo je čamcem da pobegne sa Kube iz četvrtog pokušaja, a kad je njegova majka tokom plovidbe upala u Jukatanski kanal, skočio je u vodu i spasao je od davljenja.

Na zemljanom delu terena na kojem igraju Marlinsi bojom je ispisan broj 16 koji je Hoze nosio i samo jedna kapa za bejzbol je ostavljena na tom mestu.  

Utakmica Marlinsa protiv Atlante koja je trebalo da se odigra u nedelju otkazana je.

Na stadionu Metsa, Janis Sepedes, koji je kao i Fernandez Kubanaca, i Džoš Smouker okačili su dres Metsa sa Fernandezovim imenom, u čast poginule zvezde. 

Fernandez je bio na brodu koji je snažno udario u nasip nedaleko od ulaza u luku, izjavio je Lorenco Veloz iz Komisije za ribu i divlji svet Floride.   

Prevrnuti čamac bio je u vodi nekoliko sati, a njegovi motori povremeno su se pojavljivali na površini dok je naopačke okrenuti pramac bio usmeren ka nebu. Delovi broda bili su razbacani po stenama.

Veloz je stanje u kojem se plovilo nalazio nazvao "užasnim".

Tela dvoje ljudi nađena su ispod broda, dok je telo trećeg nastradalog bilo na nasipu. Sva tela su poslata na obdukciju.

- Izgleda da je brzina odigrala značajnu ulogu u nesreći s obzirom na silinu udarca i na njegovu ozbiljnost. Izgleda da su punom brzinom kretali ka nasipu pre udarca - rekao je Veloz.

Fernandez je nastradao od posledica udara, a ne davljenja, dodao je Veloz. 

Niko od troje nastradalih nije nosio prsluk za spasavanje.

Portparol policije rekao je da je stene teško uočiti noću i da je moguće da je vozač zalutao, a da toga nije ni bio svestan.

Brod je bio u vlasništvu Fernandezovog prijatelja. Istraga je u toku, a još se čekaju toksikološki nalazi, mada se pretpostavlja da alkohol i droga nisu bili faktor nesreće.

Priča o Fernandezu nije samo priča o talentovanom sportisti već o pravom izborenom američkom snu.

Rođen je u Santa Klari na Kubi sa koje je čak tri puta bezuspešno pokušao da pobegne. Zbog tih pokušaja u zatvoru je proveo nekoliko meseci.

Treći put završio je u pritvoru sa odraslima u uslovima koje je kasnije nazvao "neopisivim". 

Sa 15 uspeo je zajedno sa majkom da se konačno domogne Meksika, a potom su se u Tampi na Floridi spojili sa ocem koji je sa Kube pobegao dve godine ranije.

Na trnovitom putu do Amerike njegovoj majci se desilo da upadne u uzburkano more, a samo zahvaljujući hrabrosti svog sina uspela je da preživi.

Prvih dana života u Americi Fernandez se osećao izgubljeno, i draža mu je bila zatvorska ćelija na Kubi. 

- U zatvoru sam barem mogao da se branim. Ovde sam bio bespomoćan. Skrhan. Nikad se nisam gore osećao u životu nego tih prvih nekoliko meseci u SAD. Zatvor mi je lepše izgledao, a delio sam ćeliju sa čovekom koji je ubio sedmoro - rekao je Majami Heraldu.

Međutim, uspeo je da ostane snažan jer ga je motivisala njegova baka koja je bila luda za bejzbolom. Redovno se čuo sa njom, pričao joj kako mu ide u srednjoj školi na Floridi i kako teče njegova bejzbol karijera.

Baku Olgu nije video skoro pet godina, zbog čega su oboje bili jako tužni.

Međutim, u novembru 2013. godine vlasnik Marlinsa organizovao je njenu iznenadnu posetu. Prethodno je dobio dozvolu kubanske vlade da to sprovede u delo, a susret je orgnizovan u sred intervjua koji je Fernandez davao za MLB produkciju.

Kad je Olga zakoračila u prostoriju, zanemeo je. Njegova baka nije mogla da veruje koliko je porastao. 

Marlinzi su ga draftovali 2011. godine, a dve godine kasnije već je bio u prvom timu, sa samo 20 godina.

Bio je "novajlija godine" 2013., a dvaput je bio biran u tim snova.

Prošle godine je dobio američko državljanstvo, ali nikad nije zaboravio na put koji je do tog trenutka prešao. 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u