Društvo

ŠOKANTNO: Ogromne rupe gutaju Sibir!

Objavljeno: 25.02.2015 | 10:01Izvor: Kurir

Katastrofa Istraživači strahuju da su gigantski otvori u zemlji nastali kao posledica globalnog zagrevanja

Nova četiri džinovska kratera otkrivena su u Sibiru, a naučnici strahuju da je reč o posledici globalnog zagrevanja, koja može imati zastrašujući epilog ako se dokaže da je uzrok svega podzemni gas koji topi zaleđene površine.

Naučnici su uočili nove velike rupe, okružene desetinama manjih, na poluostrvu Jamal, istoj oblasti u kojoj su prošle godine pronađeni slični krateri. Sumnja se da ih stvara gas metan, usled viših temperatura, koji tako topi naslage leda na površini. Najpesimističnije prognoze idu toliko daleko da se strahuje od prirodne katastrofe u severnoj Rusiji.

Profesor Vasilij Bogojavljenski, zamenik direktora Instituta za naftu i gas pri Ruskoj akademiji nauka, pozvao je na hitnu istragu novog fenomena. Prethodno su iz helikoptera otkrivena tri kratera, a sada se zna da ih ima sedam.

- Pet su na poluostrvu Jamal, jedan u autonomnoj oblasti Jamal i jedan na severu Krasnojarske regije, blizu poluostrva Taimir. Pouzdano znamo četiri lokacije, preostale tri su primetili lovci na jelene - rekao je Bogojavljenski lokalnim medijima. On je pojasnio ovaj fenomen:
- Siguran sam da kratera ima i više. To vam je kao s pečurkama, čim pronađete jednu, znate da će ih biti još. Pretpostavljam da ih ima između 20 i 30.

Dva od novootkrivenih kratera, među naučnicima poznatim pod nazivom dimnjaci, pretvorili su se u jezera, otkriva profesor Bogojavljenski.

- Važno je da ne plašimo ljude, ali u pitanju je ozbiljan problem. Moramo istražiti fenomen kako bismo sprečili moguću katastrofu. Ne smemo da odbacimo teoriju o gasu, s obzirom na to da su u nekim slučajevima lako zapaljivi.

Velika opasnost
PROVALIJE KOD GASNOG POLJA

Stručnjaci su posebno zainteresovani za krater nazvan B2, koji se nalazi na svega deset kilometara južno od „Gaspromovog“ gasnog polja u Bovanenkovu. Zanimljivo je što na starim satelitskim snimcima nije uočen nijedan od ovih kratera, ali su novim merenjima pokrivene površine većeg opsega, koji dostiže više od 8.000 kvadratnih kilometara.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u