Društvo

SKANDAL U BRITANIJI Dečak preminuo zato što doktor nije hteo da ga primi preko reda

Objavljeno: 07.10.2015 | 10:16Izvor: Blic

Šestogodišnjak iz Velike Britanije je umro zbog ozbiljnog nemara doktora i bolničkog osoblja koji nisu želeli da mu pomognu jer nije “stigao na red”. Doktorka Hadiza Bava-Garba i dve medicinske sestre optužene su za ubistvo iz nehata.

Džek Adok, koji je imao Daunov sindrom umro je u februaru 2011. godine, nakon što se tu prijavio zbog agresivne dijareje i povraćanja. Dečak je dobio pneumoniju i septički šok i umro sutradan. Doktor Hadiza Bava-Garba, koja je na sudu porekla da je kriva za optužbe, veruje da je dečak “greškom” smešten na odeljenje za pacijente koji nisu hitni, te da nije bilo potrebe da ga prime “preko reda”.

 

 Zbog ove “neverovatne greške” osoblje je prestalo dečaku da pruža potrebnu negu, ostavivši ga da čeka na pregled zbog čega je umro.

 – Kada je optužena doktorka Garba videla da se dečak nalazi na odeljenju za “pacijente koji nisu hitni”, rekla je osoblju da prekinu sa reanimacijom jer je “očigledno da nije životno ugrožen”, te je ostavila dečaka u takvom stanju da čeka - rekao je tužilac Endrju Tomas sudu.

 Tek kada je student medicine na praksi uvideo da se dečak greškom nalazi na tom odeljenju, Garba je shvatila da ga je “pomešala”, te je odlučila da pomogne Džeku, međutim tada je već bilo kasno.

 Pored Garbe optužene su medicinske sestre Tereza Tejlor (55) i Izabela Amaro (47) koje su takođe opovrgle optužbe.

 Na saslušanju je rečeno da je dečak tokom noći upao u teško stanje, te da je primljen u bolnicu zbog hitne nege koju tu nije dobio pa je umro. Medicinske sestre Tejlor i Amaro ocenile su dečakovo stanje sa četvorkom, a ono je realno bilo za sedmicu ili osmicu.

 - Smatramo da su sve troje optuženih odgovorni za Džekovu smrt. Naravno, treba uzeti u obzir i dodatno otežavajuće okolnosti njegovog prirodnog stanja (imao je Daunov sindrom) koji je doveo do septičkog šoka i smrti. Ali nedostatak potrebne nege u bolnici direktno ga je odveo u smrt- rekao je Tomas.

 Istraga je utvrdila da je dečakov otac Vik Grej otišao iz bolnice kada su ga uverili da je dečak na sigurnom i da mu pružaju odgovarajuću negu. Ipak, Džek je pao u nesvest sat vremena nakon toga i nikada se nije oporavio.

 – Moj sin je voleo život i život je voleo njega. Kada bi ušao, soba bi zasijala – rekao je Džekov otac.

 Suđenje optuženima se nastavlja i trajaće još minimum pet nedelja.

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u