Društvo

SEĆANJA PRIJATELJICE BABA VANGE: Spasla je život mojoj unuci, nikad joj to neću zaboraviti

Objavljeno: 05.05.2016 | 20:30Izvor: 24sata.rs

Makedonka Fimka Gogova Mihajlova prisetila se kada je Vangi zakucala na vrata zbog bolesti unučice.

"Kad je imala samo jednu godinu, svu hranu koju je jela njen organizam nije obrađivao, nego ju je izbacivao takvu kakvu je i pojela. Samim tim, beba nije dobijala hranljive sastojke koji su joj potrebni za razvoj i rast", seća se Fimka. Roditelji su bili očajni.

Vanga je tada već bila jako bolesna. Fimka je sela uz njen krevet.
"Nekako se nisam usuđivala da išta kažem. Ipak, morala sam je pitati – ipak se radilo mojoj unuci", govori Fimka.
"Tetka Vango, moram te nešto priupitati. Imam veliku muku u životu, veliku", nastavlja Fimka iako nije bila sigurna je li Vanga zaspala ili je još budna. Objasnila joj je situaciju, a Vanga je odgovorila: "Ženo, nemoj se, molim te, brinuti, proći će".

Fimka je u tom trenu ustala. Osetila je kao da joj je pao teret sa srca. Posle nekoliko dana devojčica je počela da se oporavlja i normalno da jede, i to bez lekarske pomoći. Fimka i danas, 20 godina kasnije, veruje kako je Vanga spasila život njenoj unuci.

"Nikad joj to neću zaboraviti", kaže Fimka.

Proročicu je počela da posećuje posle saobraćajne nesreće u kojoj je izgubila prvog supruga.
"Vanga je religija, nešto najplemenitije i najuzvišenije u pravom smislu te reči",  napisao je jednom prilikom neki bugarski novinar u časopisu "Literary Forum". Prijateljica Fimka svakako je bila jedna od najvećih poklonika te "vere."

"Kupila sam "fiću" samo kako bih mogla da idem kod Vange. Nekad bih otišla samo da je vidim, da joj odnesem neke potrebne stvari, da joj skuvam ručak, a ako ona ne bi stigla od silnih gostiju koji su svraćali, nekad kao posrednik za moje prijatelje i poznanike iz Strumice da se raspitam za njihove tegobe i budućnost",  priseća se Fimka.

Vanga je, kaže, obeležila njen život.
"To je bila sudbina. Uvek je govorila kako je naš život sudbina data od Boga", kaže Fimka koja joj i danas na grob nosi darove u znak zahvalnosti za sve što je učinila za nju.
Iako je rođena u makedonskoj Strumici, legendarna baba Vanga većinu života provela je u Bugarskoj.

U proseku, godišnje bi je posećivalo oko 100.000 ljudi. Pretpostavlja se da je tokom života ugostila više od milion ljudi i da je nagovestila najveće katastrofe, tragedije i događaje iz svetske istorije. Ipak, ni danas neke od njenih vizija nisu razjašnjene.

 

(24sata.hr)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u