Društvo

Samoubistvo na TV-u: Rekao je zbogom ženi i pritisnuo smrtonosni taster

Objavljeno: 11.02.2016 | 14:01Izvor: 24sata.rs

Nakon što je saznao da boluje od retke i neizlečive bolesti neurona, Sajmon Biner (57) rešio je da sebi oduzme život putem asistiranog samoubistva.

 Oprostio se sa prijateljima, ženom i poslovnim partnerima, legao u krevet i rekao svoje poslednje "zbogom" supruzi. Zatim je ubitačna doza anestetika krenula da utiče u njegove vene i par minuta kasnije je, sa sve osmehom na licu, preminuo. Sve ovo su zabeležile kamere BBC-ja.

Sajmon je preminuo 19. oktobra prošle godine u bolnici u Švajcarskoj u kojoj je asistirano samoubistvo legalno. Ovaj uspešni biznismen iz Velike Britanije saznao je nekoliko meseci pre toga da boluje o oboljenja motornih neurona, koje će ga veoma bolno, polako ali sigurno ubiti. Umestio da dozvoli da se to desi, rešio je da se obrati lekarima za pomoć i okonča život pod svojim uslovima.

Kamere BBC-ja pratile su Sajmona u poslednjim trenucima života, dok se opraštao sa porodicom i spremao se da legne u krevet na klinici koja je specijalizovana za ovakvu vrstu eutanazije. Zatim je legao, doktori su mu ubacili braunilu u ruku i priključili ga na anestetike. Smrtonosna doza je spremna, na Sajmonu je samo da pritisne okidaš i odoluči kada će da utone u san bez povratka.

U jednom od najpotresnijih i najtužnijih dokumentaraca koje je ovaj svet ikada video, vidi se kako Sajmon leži i drži svoju surugu Debi za ruku, dok joj pušta unapred snimljenu oproštajnu poruku na telefonu. Scena koja nikog nije ostavila suvih obraza glavni je razlog zbog kojeg dokumentarac "Kako umreti: Sajmonov izbor" danas drma društvene mreže. Minut pre nego što će pritisnuti okidač, čuje se njegov glas:

Jedna od prednosti sporog odlaska je u tome što smo imali vremena da pričamo o svemu dugih deset meseci, nije kao da si me izgubila u saobraćajnoj nesreći. Već smo rekli sve što je trebalo da bude rečeno. Bila si zaista fantastična žena i znam da si me volela kao što sam ja voleo tebe. Bilo kako bilo, vreme i plima ne čekaju nikoga. Mnogo te volim, Debi. Zbogom".

Sajmon je za 10 meseci od potpuno zdravog čoveka došao do toga da jedva komunicira sa prijateljima i porodicom. Zbog toga je oproštajna poruka unapred snimljena, a jedan od posebno potresnih snimaka iz dokumentarca je i onaj u kojem se vidi Sajmnom kao večera sa prijateljima koje dugo nije video. Neke od njih je znao 40 godina, ali jedva da je uspeo da komunicira sa njima.

Upravo zato je rešio da ode u švajcarsku bolnicu i okonča život pritiskom na taster. Reakcija poblike je podeljena, ali većina smatra da su ovo najpotresnije scene koje su ikada emitovane na TV-u. I, iznenađujuće, BBC nije dobio veliki broj pritužbi, već svega oko 10 komada.

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u