Društvo

RUSI I AMERIKANCI JEDINSTVENI: Ako se ovaj asteroid samo očeše o Zemlju, ima da nas nema!

Objavljeno: 31.10.2014 | 19:54Izvor: Kurir

Asteroid 2004 VD17 treba da prođe pored Zemlje 2o32. godine, samo što bi prilikom prolaska uništio i čovečanstvo

Veliki asteroid 2004 VD17 mogao bi u bliskoj budućnosti da "očeše" Zemlju i pritom uništi čovečanstvo, slažu se ruski i američki naučnici, ali ipak imaju različite ideje o tome kako da se spreči ta kataklizma.

Univerzitet "Džon Hopkins" i Ruski institut za istraživanje svemira predlažu različita rešenja za spasavanje Zemlje od tog asteroida, čiji se prolazak očekuje početkom maja 2032. godine, piše portal RBTH.co.uk.

I Rusi i Amerikanci se slažu da asteroid treba odbaciti od Zemlje, ali Rusi smatraju da to treba uraditi tako što će ga udariti i odbaciti manji asteroidi, a Amerikanci bi da ispale raketu i tako"izguraju" opasnost iz orbite.

Još prošle godine istraživači sa Odseka primenjene fizike na Univerzitetu "Džon Hopkins" započeli su projekat čiji je cilj izbacivanje asteroida 2004 VD17 s njegove putanje. Ispaljivanje rakete koja treba da odbaci asteroid od Zemlje košta 350 miliona dolara i ima podršku NASA i Evropske svemirske agencije.

Međutim, naučnici Ruskog instituta za istraživanje svemira razvijaju sistem izbacivanja opasnih asteroida iz orbite koji se zasniva na izazivanju sudara sa manjim asteroidima. Proces ide tako što se u Zemljinu orbitu lansira svemirski brod sa lakomotornim raketama koji bi uhvatio manji asteroid i usmerio ga prema gravitacionom polju Zemlje. Kad priđe dovoljno Zemlje, gravitacija bi naterala manje asteroide da se zariju u veće, koji su pretnja za planetu. Ruski naučnici smatraju da bi ova tehnika bila isplativija nego ona koju predlažu američki kolege.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u