Društvo

RASPAŠĆE SE U PARAMPARČAD: Da li će ovako izgledati karta Evrope?

Objavljeno: 18.09.2014 | 00:33Izvor: Telegraf.rs

Kartu je napravila stranka Evropski slobodni savez, a prikazuje šta bi se desilo sa Starim kontinentom ukoliko bi svaki region koji želi da se otcepi to i učinio

Do škotskog referenduma ostalo je još samo nekoliko sati, a spekulacije da će Kraljevstvo biti podeljeno sve su češće. S obzirom da bi ovo moglo da pokrene separatističke pokrete Evropski slobodni savez napravio je mapu koja pokazuje kako bi Stari kontinent izgledao potpuno “rascepkan”.

Na mapi su prikazani dobro poznati separatistički regioni poput Baskije koja se nalazi u severnom delu Španije, kao i jugozapadni deo Francuske u kom Savojska liga koja želi otcepljenje regiona koji ima 405.550 stanovnika.

Kartu je napravila stranka Evropski slobodni savez kojoj pripada 40 progresivnih, nacionalističkih, regionalnih i autonomnih partija širom Evropske unije.

Mapa prikazuje Nemačku bez Bavaske koja broji 12. 5 miliona stanovnika. Bavarski nacionalizam izražen je još od 1871. godine kada je ova pokrajina i pripojena Nemačkoj.

Separatistički regionalni pokret sve više promoviše i podseća na nasleđe, tradiciju i jezik Mletačke republike koja je postojala od 697 do 1797 i bila je jedna od prvih modernih republika na svetu.

Pitanje nezavisnosti u velikoj meri je aktuelizovano ’70-ih i ’80-ih godina kada je stanovništvo bilo frustrirano birokratijom i porezima, a neefikasnost italijanske vlade prelila je čašu.

Separatistički pokreti tvrde da su se lokalna bogatstva zanemarila u korist korumpirane i nekompetentne vlasti u evropskim prestonicama. Poslednjih godina nacionalizam je sve izraženiji zbog svetske ekonomske krize koja je prouzrokovala mnogo nezaposlenosti i društvenih previranja.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u