Društvo

Prva reč današnjih mališana: "Tablet" umesto "mama"

Objavljeno: 01.08.2014 | 14:38Izvor: Super žena

Tehnologija je postala toliko integrisana u porodični život da je počela da utiče i na način na koji deca govore.

Prema najnovijim istraživanjima sprovedenim u julu 2014.godine u kojima je učestvovalo preko 3 614 odraslih osoba, preko 10 odsto roditelja tvrdi da je prva reč koju je njihovo dete izgovorilo bila “tablet”, zamenjujući time tipičnu reč “mama” ili “dada”. 

Koliko je nesigurno da tako mala deca koriste ove uređaje pokazuje i činjenica da 81 odsto roditelja tvrdi kako je njihovo dete polomilo neki od eletronskih uređaja tako što ga je ispustilo ili bacilo. 

Istraživanje je dalje pokazalo da ćetiri od deset roditelja dozovljava svojoj deci da koriste tablet računar najmanje sat vremena dnevno a 7 odsto njih čak i tri do četiri sata dnevno. 

Iako tablet računare većinom koriste deca školskog uzrasta, 12 odsto roditelja izjavilo je da svojim mališanima jednogodišnjeg i dvogodišnjeg uzrasta dozvoljava igru na ovoj vrsti računara. 

Još jedno istraživanje koje je obuhvatilo 2000 odraslih pokazalo je da učesnici istraživanja zajedno ukupno potroše preko 2,25 milijardi funti godišnje na uredjaje namenjene svojoj deci. “Najrazmaženiji” su tinejdžeri i deca starosti ispod pet godina. 

Rezultati istraživanja koje je sprovela energetska kompanija E.ON pokazuje da deca danas, u proseku, poseduju četiri uređaja, a roditelji troše 292 funte godišnje po detetu. 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u