Društvo

Proradio vulkan Aso, Japanci otkazuju i preusmeravaju letove

Objavljeno: 27.11.2014 | 11:06Izvor: Kurir

Iz vulkana u nebo šiklja 800 metara visok stub pepela, lave i dima.

TOKIO - Najveći aktivni vulkan u Japanu, čuveni Aso, proradio je i 800 metara uvis izbacuje dim, pepeo i lavu, poslednje su vesti iz te oblsti.

Približno 40 letova na unutrašnjim linijama otkazano je danas na južnom japanskom ostrvu Kjušu zbog gustog pepela i dima, a sada i lave, koji izbijaju iz kratera najvećeg aktivnog vulkana Aso, javile su agencije.

Najveće kompanije, "Japan erlajnz" i ANA, upozorili su putnike na "brojna otkazivanja i promenu odredišta" na rutama koje uključuju aerodrom Kumamoto, zbog oblaka pepela visokog 800 metara. Portparol tog aerodroma rekao je da je jedan međunarodni let otkazan i još jedan preusmeren, preneo je Frans pres.

Jedan od najvećih vulkana i u svetu, visok 1.592 metra,"proradio" je u utorak a meteorolozi upozoravaju da bi vulkansko kamenje i pepeo mogli da padaju u prečniku od jednog kilometra. Ovo je prva erupcija posle 19 godina, podseća AFP, navodeći da je pre dva meseca u neočekivanoj erupciji na planini Ontake u centralnom delu Nagana poginulo je više od 60 planinara.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u