Društvo

PROKLETSTVO LEDENE MUMIJE: Rusi traže da se telo princeze stare 2.500 godina vrati tamo odakle je iskopano jer im je donelo veliku nesreću

Objavljeno: 25.12.2014 | 22:12Izvor: Telegraf.rs

Istetoviranu mumiju je iskopala novosibibirska naučnica Natalija Polosmak 1993. i važi za jedno od najvažnijih arheoloških otkrića 20. veka. Sumnja se da je umrla od raka kada je imala 25 godina

Mumificirani ostaci ruske Ajs Majden su otkriveni pre 21 godinu na velikoj nadmorskoj visini u jugozapadnom Sibiru.

Njeno uklanjanje dovelo je do zabrinutosti među lokalnim starešinama koji su želeli da se vrati na svoje počivalište. Drevna verovanja nalažu da je njeno prisustvo znak ulaska u svet mrtvih.

Istetoviranu mumiju je iskopala novosibibirska naučnica Natalija Polosmak 1993. i važi za jedno od najvažnijih arheoloških otkrića 20. veka. Sumnja se da je umrla od raka kada je imala 25 godina. Arheolozi su takođe pronašli nakit napravljen od filca, drveta, bronze i zlata, kao i mali kontejner kanabisa.

Bila je obučena u dugu košulju pravljenu od kineske svile.

Najuzbudljivije otkriće je bilo je njeno iscrtano telo, što mnogi povezuju sa današnjom tetovažom. Nedavno su ruski naučnici otkrili da je njena smrt verovatno uzrokovana rakom, ali da je ona takođe pala sa konja pred kraj života.

Veruje se da je imala između 25 i 28 godina kada je umrla i  da je bila visine 1,63 metra.Njeni ostaci su tretirani od strane istog naučnika u Moskvi, koji je sačuvao telo bivšeg sovjetskog lidera Vladimira Lenjina.

Telo princeze Ukok provelo je protekle dve decenije na naučnom institutu u Novosibirsku. Onda je ona bila premeštena u specijalno dizajniranu  komoru na republičkom Narodnom muzeju u Gorno Altajsku, ali su se mnogi  usprotivili što su njeni ostaci izloženi javnosti.

Prve skice planova za novi mauzolej predstavili su Akai Kine, Zaisan ( lider) na Teles etničke grupe, i predsednik Duhovnog centra Turaka Kin Altai.

Mauzolej će se nalaziti na platou Ukok na mestu gde je pronađena mumija 1993. godine. Planira se i njena sahrana.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u