Društvo

Profesor heroj spasavao decu iz zapaljenog autobusa, a izgubio je sina i ćerku u njemu: Sada se bori za sopstveni život

Objavljeno: 22.01.2017 | 17:05Izvor: Telegraf.rs

Pretpostavlja se da nesreću nije izazvao ljudski faktor, no to je zasad nemoguće službeno potvrditi. Iz policije su rekli kako je istraga komplikovana jer su izjave preživelih kontradiktorne i konfuzne

Priča o profesoru heroju koji je spašavao mađarske učenike iz gorućeg autobusa nakonsaobraćajne nesreće u Italiji nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Ceo svet o Vaju Gejgju, profesoru fizičkog piše kao o heroju koji je ulazio u autobus ne razmišljajući o sopstvenom životu, kako bi spasao što više dece, a u isto je vreme izgubio i sina i ćerku koji su takođe bili u autobusu, prenosi mađarski Index.

Smrt sina potvrdio je jutros generalni konzul Mađarske u Milanu. Poslednji pozdrav mladom Balaszu na svojoj su Fejsbuk stranici objavili iz njegovog bivšeg hokejaškog kluba.

– Tužnog srca se pozdravljamo od našeg igrača Balasza. Uvek ćemo te nositi u našim sećanjima. Počivaj u miru – napisali su između ostalog na stranici.

Erika Vaj, profesorova supruga, koja je preživela nesreću, u razgovoru za Korijere de la sera je rekla kako su njen suprug i ćerka, 18-godišnja Laura, sedeli jedno pored drugog u vreme požara.

Foto: Tanjug/AP/Italian Firfighters/ANSA

Foto: Tanjug/AP/Italian Firfighters/ANSA

– Kada se autobus zabio u zid ćerka je skliznula sa sedišta. Gejgju je pokušao da je izvuče ali ga je tada udar odbacio pet metara dalje od nje i već je bilo prekasno. Video je samo vatru, ništa drugo. Oseća se krivim i ne može da oprosti sebi što je nije spasio – rekla je Erika koja tada još nije znala da je preminuo i njihov sin Balazs.

Profesor je takođe u teškom stanju, i ima brojne opekotine. Uzrok tragedije još je nepoznat.

Foto: Tanjug/AP/Italian Firfighters/ANSA

Foto: Tanjug/AP/Italian Firfighters/ANSA

– Sada pokušavamo što pre da utvrdimo identitete nastradalih. Policija, doktori, forenzičari, ljudi iz konzulata, svi zajedno radimo na slučaju. Radimo što brže možemo, a sa podacima možemo izaći u javnost tek kad istraga bude završena. Uzrok je zasad nepoznat – kazali su iz italijanske policije na pres konferenciji održanoj u nedelju u prepodnevnim časovima.

Pretpostavlja se da nesreću nije izazvao ljudski faktor, no to je zasad nemoguće službeno potvrditi. Iz policije su rekli kako je istraga komplikovana jer su izjave preživelih kontradiktorne i konfuzne.

Podsetimo, u petak uveče u Italiji u gradu Veroni došlo je do strašne nesreće u kojoj je poginulo 16 osoba, većinom učenika starosti između 14 i 18 godina. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto na konferenciji za novinare je rekao kako su tinejdžeri pohađali jednu srednju školu u Budimpešti.

Foto: Tanjug/AP/Italian Firfighters/ANSA

Foto: Tanjug/AP/Italian Firfighters/ANSA

Vraćali su se iz skijaškog kampa u Francuskoj. U autobusu je u trenutku nesreće bilo 36 učenika, nekoliko bivših učenika, troje profesora i nekoliko članova porodice profesora.

Do nesreće je došlo kod izlaza sa autoputa kod Verone kada se autobus zabio u zid, a potom zapalio.

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u