Društvo

PREVARA 20. VEKA: Kako je čovek koji nikada nije ni postojao obmanuo Hitlera i promenio tok rata!

Objavljeno: 24.10.2014 | 00:53Izvor: dnevno.rs

U proleće 1943. pobeda saveznika na afričkom kontinentu postala je izvesna, pa se vojna komanda okrenula planiranju akcija na evropskom kontinentu. Postojala su dva glavna pravca invazije – Grčka ili Sicilija

Ratne 1943. godine neverovatni plan Britanaca prevario je vojnu komandu nacista. Akcija čudnog naziva "Operacija Minsmit” (vrsta britanske pite) promenila je tokDrugog svetskog rata, a sve se zasnivalo na jednoj neverovatnoj činjenici – čovek koji je trebalo da je izvrši već je bio mrtav.

U proleće 1943. pobeda saveznika na afričkom kontinentu postala je izvesna, pa se vojna komanda okrenula planiranju akcija na evropskom kontinentu. Postojala su dva glavna pravca invazije – Grčka ili Sicilija. Postojao je samo jedan problem.

"Svaka budala će znati da će to biti Sicilija", kako je to jednom rekao Vinston Čerčil.

Ako bi sile Osovine primetile da Saveznici gomilaju snage za invaziju na ostrvu lako bi pripremili odbranu Sicilije koju niko ne bi mogao da probije. Dakle, pitanje koje se postavilo pred Saveznike bilo je sledeće: Kako da prevare naciste da pomisle da će napad doći sa nekog drugog mesta?

A onda su dva britanska agenta – Čarls Čolmondeli i Ivan Montegi skovali plan.

Obojica su bili članovi tajnog sistema duplih agenata koji su bili infiltrirani u nacističke redove a zapravo su radili za Saveznike. Oni su došli na ideju da snabdeju neprijatelje lažnim dokumentima koji bi ih naveli na pogrešan trag. Ova strategija već je „upalila" u Africi i za vreme Prvog svetskog rata, ali da li će uspeti ponovo?

Plan je bio sledeći: Lažna dokumenta biće ostavljena zajedno sa lažnim ostacima pilota na obalu Španije. Sve će izgledati kao da su nacisti oborili avion sa pilotom dok će zapravo jedna britanska podmornica baciti telo blizu obala Španije. Bilo je za očekivati da španske vlasti koje su i inače sarađivale sa nacistima odmah proslede dokumenta neprijateljima.

Montegi je smislio ime čitavoj akciji – "Operacija Minsmit".

Čovek koji nikada nije postojao

Međutim, agentima je prvo bio potreban misteriozni čovek koji će nositi "poverljive podatke". U Londonu su pronašli telo Glindvera Mičela, depresivne skitnice koja nije imala živih rođaka. On je umro nakon što se otrovao otrovom za pacove, ali se to na telu nije videlo, pa bi tako uspeo da zavara naciste.

Čolmondeli i Ivan Montegi rešili su da ga nazovu major Vilijam Martin. Bilo je nekoliko Martina u kraljevskoj mornarici sa činom majora, pa bi prevara bila uverljivija. Novorođeni Martin dobio je čitav jedan život – tim je napravio lažna pisma, dokumenta iz banke, čak i fotografiju „verenice" Pem... sve što bi moglo da se nađe u novčaniku jednog prosečnog britanskog vojnika.

Major Vilijam Martin je sa sobom nosio lažno pismo u kome se eksplicitno govorilo o tome da će savezničke snage uskoro napasti Grčku, kao i gde će se iskrcati. Takođe, dodato je i da će se dogoditi napad na Sardiniju, a da će invazija na Siciliju biti samo varka.

I tako je prevara postalvljena: Telo majora Martina isplivalo je u ranim jutarnjim časovima 30. aprila 1943. nekoliko kilometara od španske luke Uelva. Telo su pokupili lokalni ribari i predali vlastima.

Kao što su saveznici i predvideli, telo i poruku španske vlasti su predale nacistima.
Kada su se Nemci konačno dokopali dokumenata, kopirali su ih i poslali dalje kako saveznici ne bi ništa posumljali. Ipak, britanski agenti su znali da se operacija odvija po planu.

Od podruma do Hitlerovog stola

Hitler je bio oduševljen informacijom i verovao je da će to biti akcija koja će saveznike konačno baciti na kolena. Zabeleženo je da je jedino Gebels, nacistički ministar propagande bio skeptičan, ali da ga niko nije slušao.


Hitler je preusmerio tri tenkovske divizije na Balkan umanjujući pritisak na Francusku i Rusiju, a snage su bile fokusirane na Grčku, Sardiniju i Korziku. Nemačka komanda je poslala ovu poruku mediteranskom komandantu: „Mere koje se preduzimaju na Sardiniji i na Peloponezu imaju najveći prioritet".

I tako, kada se 160.000 Amerikanaca, Kanađana i Britanaca iskrcalo na obalama Sicilije zatekli su sile Osovine potpuno nespremnim. Čak i nakon što se invazija dogodila, Hitler je nastavio da veruje da je operacija na Siciliji samo obmana, fasada za ono što zapravo treba da se dogodi u Grčkoj.

"Operacija Minsmit" je uspela savršeno.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u