Društvo

Par napustio bebu sa Daunovim sindromom, svet pomaže

Objavljeno: 02.08.2014 | 10:11Izvor: B92

Kampanja koja je pokrenuta kako bi se pomoglo bebi sa Daunovim sindromom koja je ostavljena sa surogat majkom sa Tajlanda, nakon što je par iz Australije odlučio da je ostavi, prikupila je 120.000 dolara za njenu pomoć, piše "BBC".

Dečak star šest meseci pod imenom Gemi takođe ima urođenu srčanu manu i potrebna mu je hitna hirurška intervencija. 

Dečak je ostavljen na brigu surogat majke Pataramone Čanbua, nakon što su roditelji iz Australije želeli samo njegovu zdravu sestru. 

Čanbui je plaćeno 15.000 dolara kako bi postala surogat za par, čiji identitet je i dalje nepoznat. 

Njoj je za stanje u kom se dečak nalazio rečeno četiri meseca nakon što je zatrudnela, a par je zatražio da abortira, što je ona odbila jer se to kosi sa njenim budističkim verovanjima. 

Ova dvadesetjednogodišnja devojka sa Tajlanda, koja već ima dvoje dece, tvrdi da ne može da priušti da plaća skupe tretmane za borbu protiv srčanih problema dečaka. 

„Novac koji mi je ponuđen bio je previše za mene. Sa tim novcem bih mogla da deci priuštim obrazovanje i otplatim naš dug“, izjavila je. 

Lokalne novine objavile su priču o Gemiju, nakon čega je pokrenuta kampanja kako bi se sakupio novac i pomoglo dečaku. 

Do sada su na stotine ljudi donirale novac i sakupljeno je više od 120.000 dolara. 

POred finansijske pomoći, Gemi i njegova majka su dobili veliki broj poruka podrške, a pojedine osobe su čak izražavale svoj bes ovim potezom para iz Australije. 

Sa druge strane, portparol inostranih poslova Australije izjavio je da je agencija „zabrinuta“ zbog ovih izveštaja i trenutno je u bliskom kontaktu sa vlastima u vezi sa pitanjima koja se odnose na surogat majčinstvo. 

„Surogat majčinstvo je dozvoljeno na Tajlandu, ali ono mora biti u skladu sa zakonima. Dete može biti povezano sa roditeljima koji nameravaju da ga usvoje, ali u celu transakciju ne sme biti uključen novac jer je ilegalno plaćati surogat majci“, izjavio je. 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u